Kriptogena organizirajuća upala pluća

Autor: Joyce Lee, MD, MAS
Urednik sekcije: Željko Ivančević, dr. med.
Prijevod: Željko Ivančević, dr. med.

Kriptogena organizirajuća upala pluća je idiopatska intersticijska upala pluća koja se brzo razvija i za koju je karakteristična upala pluća sa stvaranjem ožiljaka koji začepe male dišne putove (bronhiole) i zračne vrećice (alveole) u plućima.

(Vidi također Pregled idiopatskih intersticijskih pneumonija.)

Bolest obično počinje u dobi između 40 i 60 godina i podjednako pogađa muškarce i žene. Čini se da pušenje ne povećava rizik od razvoja kriptogene organizirajuće pneumonije.

Gotovo 75% ljudi ima kašalj koji se pogoršava i zaduhu u naporu, obično manje od 2 mjeseca prije nego što potraže liječničku pomoć. Oko 50% bolesnika navodi da su na početku bolesti imali simptome slične gripi s kašljem, vrućicom, općom slabošću, umorom i mršavljenjem.

Dijagnoza

  • rendgenski snimak pluća i kompjutorska tomografija prsnog koša

  • ponekad biopsija pluća

Rutinske laboratorijske pretrage ni fizikalni pregled ne pronalaze nikakve specifične nepravilnosti, osim kad liječnici stetoskopom slušaju pluća, tada često čuju pucketanje i povremeno zvukove škripanja dok osoba udiše. Testovi za ispitivanje plućne funkcije obično pokazuju da je količina zraka koju pluća mogu zadržati ispod normale. Količina kisika u krvi često je niska u mirovanju, a u naporu još niža.

Rendgenski snimak prsnog koša može pomoći liječnicima u postavljanju dijagnoze, ali često to nije siguran dokaz. Može se napraviti kompjutorizirana tomografija (CT), a ponekad su nalazi tipični u tolikoj mjeri da liječnicima omogućuju postavljanje dijagnoze bez dodatnih pretraga.

U ostalim slučajevima, kako bi potvrdili dijagnozu, liječnici rade biopsiju pluća pomoću bronhoskopa. Mnogo puta je potreban veći uzorak pa se mora uzeti kirurški.

Liječenje

  • kortikosteroidi

Kada se liječi kortikosteroidima, većina se bolesnika brzo oporavi. Međutim, simptomi se kasnije mogu vratiti pa je često potrebno dugotrajno liječenje. Ako se bolest vraća (ponavlja), obično je učinkovita dodatna doza kortikosteroida.