Pregled spolno prenosivih bolesti (SPB)

Autor: Sheldon R. Morris, MD, MPH
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i dr. sc. Neven Papić, dr. med.
Prijevod: Nikolina Bogdanić, dr. med.

Spolno prenosive (spolne) bolesti su infekcije koje se obično, ali ne isključivo, prenose s osobe na osobu putem seksualnog kontakta.

 • Spolno prenosive bolesti mogu biti uzrokovane bakterijama, virusima ili protozoama.

 • Neke infekcije se mogu prenijeti i ljubljenjem ili bliskim tjelesnim kontaktom.

 • Neke infekcije se mogu proširiti i na druge dijelove tijela, ponekad s ozbiljnim posljedicama.

 • Korištenje kondoma može spriječiti ove infekcije.

 • Većina spolno prenosivih bolesti može se učinkovito liječiti lijekovima.

Seksualni odnos omogućuje organizmima da se šire (prenose) s jedne osobe na drugu jer uključuje bliski kontakt i prijenos genitalnih i drugih tjelesnih tekućina.

Spolno prenosive bolesti (SPB), također poznate kao spolno prenosive infekcije (SPI), su relativno česte. Primjerice, procjenjuje se da se u Sjedinjenim Američkim Državama svake godine pojavi 20 milijuna novih slučajeva SPB. Oko polovice novih slučajeva javlja se u osoba u dobi od 15 do 24 godine. U 2016. je zabilježeno više od 460 000 novih slučajeva gonoreje i gotovo 1,6 milijuna klamidijskih infekcija, a vjerojatno i više - što čini gonoreju i klamidijske infekcije dvije najčešće SPB.

Nekoliko čimbenika otežava prevenciju spolno prenosivih bolesti. One uključuju sljedeće:

 • Nezaštićena seksualna aktivnost s više partnera (čija imena mogu biti nepoznata i koje je stoga teško pronaći)

 • Nevoljkost razgovora o seksualnim pitanjima s liječnikom

 • Potreba za većim sredstvima za identifikaciju i liječenje što je moguće više zaraženih osoba te razvoj boljih dijagnostičkih testova i lijekova za SPB

 • Potreba da se oba spolna partnera liječe istodobno ako je jedan od njih zaražen

 • Nepotpuno liječenje koje može dovesti do razvoja organizama koji su otporni na lijekove

 • Međunarodna putovanja koja omogućuju brzo širenje SPB širom svijeta

Uzroci

Vrste spolno prenosivih bolesti

Tip

Bolest

Bakterijske

Meki čir (čankir)

Klamidijski uretritis i cervicitis

Gonoreja

Ingvinalni granulom

Lymphogranuloma venereum

Sifilis

Virusne

Genitalni herpes simplex

Genitalne bradavice (uzrokovane humanim papiloma virusom)

Infekcija virusom humane imunodeficijencije (HIV) ili AIDS

Molluscum contagiosum (uzrokovano pox virusom)

Parazitske (protozoa)

Trihomonijaza

Artropodi

Stidne uši

Šuga (svrab) (uzrokovana grinjama)

Mnogi infektivni organizmi - od malih virusa, bakterija i parazita do vidljivih insekata (kao što su uši) - mogu se širiti seksualnim kontaktom. Neke se infekcije mogu prenijeti tijekom seksualne aktivnosti, ali se često šire i na druge načine. Zbog toga se obično ne smatraju spolno prenosivim bolestima. Ove infekcije uključuju hepatitis A, B i C i infekcije probavnog trakta (koje uzrokuju proljev), kao što su Salmonella infekcije, Infekcije Campylobacterom, šigeloza, giardijaza, i amebijaza.

Prijenos

Iako su spolno prenosive bolesti obično posljedica vaginalnog, oralnog ili analnog seksa sa zaraženim partnerom, penetracija nije nužna za širenje infekcije. Neke spolno prenosive bolesti mogu se širiti i na druge načine, uključujući:

Simptomi

Simptomi spolno prenosivih bolesti uvelike se razlikuju, ali prvi simptomi obično uključuju područje kroz koje su organizmi ušli u tijelo. Na primjer, ranice se mogu formirati u području genitalija ili usta. Može doći do iscjetka iz penisa ili vagine, a mokrenje može biti popraćeno bolovima.

Neki od simptoma povećavaju rizik od dobivanja drugih infekcija (kao što je infekcija HIV-om). Na primjer, nadražena koža (upala, kao što se događa kod gonoreje ili klamidijske infekcije) ili čirevi (kao u herpesu, sifilisu ili čankroidu) olakšavaju drugim infektivnim uzročnicima da uđu u organizam.

Komplikacije

Kada se spolno prenosive bolesti ne dijagnosticiraju i liječe odmah, neki organizmi se mogu širiti krvlju i doći do unutarnjih organa, ponekad uzrokujući ozbiljne, čak i životno ugrožavajuće probleme. Takvi problemi uključuju

 • Kardiovaskularne (srce i krvne žile) i infekcije mozga uslijed sifilisa

 • AIDS uslijed zaraze HIV-om

 • Rak grlića maternice, rektuma, anausa i grla zbog HPV-a

U žene, neki organizmi koji ulaze kroz vaginu se mogu proširiti na druge reproduktivne organe. Mikroorganizmi mogu zaraziti cerviks (donji dio maternice koji formira kraj vagine), ući u maternicu i dosegnuti jajovode, a ponekad i jajnike (vidi sliku). Oštećenje maternice i jajovoda može dovesti do neplodnosti ili pogrešno smještene (ektopične) trudnoće. Infekcija se može proširiti na membranu koja povezuje trbušnu šupljinu (peritoneum), uzrokujući peritonitis. Infekcije maternice, jajovoda, jajnika i / ili peritoneuma zovu se upalna bolest zdjelice.

Put od vagine do jajnika

Kod žena neki organizmi mogu ući u vaginu i proširiti se na druge reproduktivne organe. Iz rodnice ti organizmi mogu ući u vrat maternice i maternicu i doći do jajovoda, a ponekad i do jajnika.

U muškaraca, organizmi koji ulaze kroz penis mogu uzrokovati upalu mokraćne cijevi kroz koju prolazi urin iz mokraćnog mjehura kroz penis (uretru). Komplikacije su rijetke ako se infekcije liječe brzo, ali kronična infekcija uretre može uzrokovati sljedeće:

 • Zatezanje prepucija, tako da se ne može povući preko glavića penisa

 • Sužavanje uretre, blokiranje protoka urina

 • Razvoj abnormalnog kanala (fistule) između uretre i kože penisa

Povremeno se u muškaraca mikroorganizmi šire kroz uretru i prolaze kroz cijev koja nosi spermu iz testisa (ejakulacijski kanal i vas deferens) te zaraze epididimis (namotana cijev na vrhu svakog testisa -vidi sliku).

Put od penisa do epididimisa

Povremeno se u muškaraca mikroorganizmi šire uretrom i putuju kroz cijev kojom prolazi sperma iz testisa (vas deferens) kako bi zarazili epididimis na vrhu testisa.

Kod oba spola, neke spolno prenosive bolesti mogu uzrokovati trajno oticanje genitalnog tkiva ili infekciju rektuma (proktitis).

Dijagnoza

 • Liječnička procjena

 • Pregled uzorka krvi, urina ili iscjetka

Liječnici često posumnjaju na spolno prenosive bolesti na temelju simptoma.

Za mnoge spolno prenosive bolesti testovi za utvrđivanje uzroka su ograničeni ili nedostupni. Stoga liječnici ponekad ne rade testove kako bi utvrdili uzrok. Umjesto toga, oni biraju liječenje na temelju najčešćih uzročnika koji bi uzrokovali simptome u osobe. Također, liječnici mogu liječiti ljude pri prvom posjetu, prije nego što rezultati testa postanu dostupni (što obično traje nekoliko dana), u slučaju da se ne vrate nakon što su rezultati testa gotovi.

Da bi identificirali mikroorganizam i time potvrdili dijagnozu, liječnici mogu uzeti uzorak krvi, urina ili iscjetka iz vagine ili penisa i pregledati ga. Uzorak se može poslati u laboratorij kako bi se organizmi uzgojili (kultivirali) kako bi se pomoglo u njihovoj identifikaciji.

Neki testovi za spolno prenosive bolesti namijenjeni su identificiranju jedinstvenog genetskog materijala organizma (DNK ili RNK). Ponekad se koriste tehnike koje povećavaju količinu genetskog materijala bakterija. Ovi testovi se nazivaju testovi amplifikacije nukleinske kiseline (NAATS). Budući da ove tehnike olakšavaju otkrivanje mikroorganizama, mogu se koristiti uzorci urina. Drugi testovi provjeravaju prisutnost antitijela koja proizvodi imunološki sustav kao odgovor na specifični organizam koji uzrokuje infekciju. Liječnici biraju vrstu testa na temelju sumnje na određenu SPB.

Ako osoba ima jednu spolno prenosivu bolest, kao što je gonoreja, liječnici također rade testove za druge spolno prenosive bolesti, kao što su klamidijska infekcija, sifilis i HIV infekcija. Liječnici obavljaju ove druge testove jer ljudi koji imaju jednu spolno prenosivu bolest imaju relativno veliku šansu da imaju još jednu.

Prevencija

Sljedeće može pomoći u sprječavanju SPB:

 • Redovita i pravilna uporaba kondoma

 • Izbjegavanje rizičnih seksualnih ponašanja, kao što su često mijenjanje seksualnih partnera ili seksualni odnos s prostitutkama ili s partnerima koji imaju druge seksualne partnere

 • Obrezivanje (koje može smanjiti širenje HIV-a od žena na muškarce)

 • Brza dijagnostika i liječenje spolno prenosivih bolesti (kako bi se spriječilo širenje na druge osobe)

 • Identificiranje seksualnih kontakata zaraženih osoba, nakon čega slijedi savjetovanje ili liječenje tih kontakata

Suzdržavanje od seksa (analni, vaginalni ili oralni) najpouzdaniji je način za sprječavanje spolno prenosivih bolesti, ali je često nerealna opcija.

Jedina dostupna cjepiva su za HPV infekciju, hepatitis A, i hepatitis B.

Kako koristiti kondom
 • Koristite novi kondom za svaki čin spolnog odnosa.

 • Koristite kondom odgovarajuće veličine.

 • Pažljivo rukujte kondomom kako ga ne biste oštetili noktima, zubima ili drugim oštrim predmetima.

 • Stavite kondom nakon što je penis u erekciji i prije bilo kakvog genitalnog kontakta s partnerom.

 • Odredite na koji se način kondom odmotava tako da ga stavite na kažiprst i nježno ga pokušate odmotati, ali samo malo. Ako postoji otpor, okrenite ga i pokušajte na drugi način. Zatim ga ponovno zarolajte.

 • Stavite kondom preko vrha penisa u erekciji.

 • Ostavite 1/2 inča na vrhu kondoma za skupljanje sperme.

 • Jednom rukom istisnite zarobljeni zrak iz vrha kondoma.

 • Ako je neobrezana, povucite kožicu natrag prije odmotavanja kondoma.

 • S drugom rukom kondom odmotajte preko penisa do njegove baze i izbacite sve mjehuriće zraka.

 • Provjerite da je podmazivanje (lubrikacija) primjereno tijekom odnosa.

 • Uz kondome od lateksa koristite samo lubrikante na bazi vode. Lubrikanti na bazi ulja (kao što su vazelin, mineralno ulje, masažna ulja, losioni za tijelo i ulje za kuhanje) mogu oslabiti lateks i uzrokovati puknuće kondoma.

 • Držite kondom čvrsto na dnu penisa tijekom povlačenja i povucite ga s penisa dok je još uspravan kako biste spriječili da ispadne.

Liječenje

 • Antibiotici ili antivirusni lijekovi ovisno o spolno prenosivoj bolesti

 • Simultano liječenje seksualnih partnera

Većina spolno prenosivih bolesti može se učinkovito liječiti lijekovima (antibiotici za bakterijske infekcije i antivirusni lijekovi za virusne infekcije). Međutim, neki novi sojevi bakterija i virusa postali su otporni na neke lijekove, što otežava liječenje. Otpornost na lijekove vjerojatno će se povećati jer se lijekovi ponekad zloupotrebljavaju.

Osobe koje se liječe od bakterijske spolno prenosive bolesti trebale bi se suzdržavati od spolnog odnosa sve dok infekcija nije izliječena kod njih i njihovih seksualnih partnera. Stoga bi seksualne partnere trebalo testirati i liječiti istodobno.

Virusne spolno prenosive bolesti, osobito herpes i HIV infekcija, obično traju cijeli život. Antivirusni lijekovi mogu kontrolirati, ali još uvijek ne mogu izliječiti neke od ovih infekcija (HIV).

Više informacija

 • Centers for Disease Control and Prevention: Sexually Transmitted Diseases