Kombinirana terapija

Autor: Robert Peter Gale, MD, PhD
Urednik sekcije: dr. sc. Davor Kunst, dr. med.
Prijevod: Dora Franceschi dr. med.

Lijekovi protiv raka najučinkovitiji su kada se daju u kombinaciji. Obrazloženje kombinirane terapije je uporaba lijekova koji djeluju putem različitih mehanizama, čime se smanjuje vjerojatnost razvoja rezistentne stanice raka. Kada se kombiniraju lijekovi s različitim učincima, svaki lijek može se koristiti u svojoj optimalnoj dozi, bez nepodnošljivih nuspojava. (Vidi također Načela liječenja raka.)

Za neke karcinome je najbolji pristup kombinacija kirurškog zahvata, radioterapije i kemoterapije ili drugih lijekova protiv raka. Kirurgija i radioterapija liječe rak koji je lokalno ograničen, dok lijekovi protiv raka uništavaju i stanice raka koje su se proširile na udaljena mjesta. Ponekad se radioterapija ili lijekovi daju prije operacije u svrhu smanjenja tumora, poboljšavajući time mogućnost potpunog kirurškog uklanjanja (što se naziva neoadjuvantna terapija). Radioterapija i/ili terapija lijekovima koje se daju nakon operacije (nazvana adjuvantnom terapijom) pomaže u uništavanju preostalih stanica raka.

Stadij i vrsta raka često određuju je li potrebna pojedinačna ili kombinirana terapija. Na primjer, rak dojke se u ranoj fazi može liječiti samo kirurškim liječenjem ili kirurškim zahvatom u kombinaciji s radioterapijom, terapijom lijekovima ili sva tri modaliteta, ovisno o veličini tumora i riziku od recidiva. Lokalno uznapredovali rak dojke obično se liječi kemoterapijom, radioterapijom i kirurškim zahvatom.

Ponekad se kombinirana terapija lijekovima koristi ne za izlječenje, već za smanjenje simptoma i produljenje života. Kombinirana terapija lijekovima može biti korisna za ljude s uznapredovalim karcinomom koji nije prikladan za zračenje ili kirurško liječenje (na primjer, osobe s nesitnostaničnim karcinomom pluća, karcinomom jednjaka ili mokraćnog mjehura koji se ne mogu u potpunosti ukloniti operativnim.