Hipofosfatemijski rahitis

Autor: Christopher J. LaRosa, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: dr. sc. Slaven Abdović, dr. med.

Hipofosfatemijski rahitis je poremećaj u kojemu kosti postaju bolno mekane i lako se savijaju jer krv sadrži abnormalno nisku razinu fosfata i elektrolita.

(Vidi također Uvod u kongenitalne bubrežne tubularne poremećaje.)

Ovaj vrlo rijedak poremećaj je gotovo uvijek nasljedan i najčešće se nasljeđuje dominantno na X kromosomu, tj. na jednom od dva spolna kromosoma.

Genetski defekt uzrokuje abnormalnost kanalića (tubula) bubrega, čim se neprikladno visoka količina fosfata izlučuje u urin, što rezultira niskim razinama fosfata u krvi. Budući da kosti trebaju fosfat za rast i snagu, ovaj nedostatak uzrokuje neispravnu građu kostiju. Žene s hipofosfatemijskim rahitisom imaju manje težak oblik bolesti kostiju nego muškarci.

U rijetkim slučajevima, poremećaj se razvija kao posljedica određenih vrsta karcinoma, kao što su tumori kostiju divovskih stanica, sarkomi, karcinom prostate i karcinom dojke. Hipofosfatemijski rahitis nije jednaka bolest kao rahitis koji je uzrokovan nedostatkom vitamina D.

Simptomi

Hipofosfatemijski rahitis obično počinje uzrokovati abnormalnosti u prvoj godini života. Simptomi i znakovi su ponekad toliko blagi da mogu biti jedva primjetni ili toliko značajni da uzrokuju iskrivljenje nogu i druge koštane abnormalnosti, bolove u nogama, bolove u zglobovima i smanjen rast kostiju koji rezultira smanjenim ukupnim rastom u djeteta. Koštani izdanci na kojima se mišići pripajaju kostima mogu ograničiti kretnje u tim zglobovima.

Razmak između kostiju djetetove lubanje može se prerano zatvoriti i uzrokovati stanje koje nazivamo kraniosinostoza). Ako se kosti lubanje prerano zatvore, djetetov rastući mozak nema mjesta za širenje i povećava pritisak unutar lubanje. Povećani pritisak u području lubanje, tj. mozga može uzrokovati različite razvojne abnormalnosti.

Dijagnoza

  • Analiza krvi i urina

  • Ponekad rendgenske snimke kostiju

Laboratorijski testovi pokazuju urednu razinu kalcija u krvi uz niske razine fosfata. Također se u dijagnostici radi analiza urina, kako bi se odredila razina izlučivanja fosfata, koja bude visoka.

Liječnici tijekom obrade također ponekad preporučuju rendgenske snimke kostiju.

Liječenje

Cilj liječenja je povećati razinu fosfata u krvi, što potiče normalan razvoj kostiju. Fosfati se mogu uzimati peroralno ili se kombinirati s kalcitriolom, aktivnom formom vitamina D. Uzimanje samog vitamina D nije dovoljno za liječenje. Količine fosfata i kalcitriola moraju se pažljivo individualno prilagoditi, jer takvo liječenje često dovodi do visokih razina kalcija u krvi i urinu, a posljedično tome i nakupljanju kalcija u bubrezima i stvaranju bubrežnih kamenaca. Ove nuspojave mogu naškoditi bubrezima i drugim tkivima.

U određenog dijela odraslih osoba, hipofosfatemijski rahitis koji nastaje zbog različitih vrsta tumora dramatično se smanjuje nakon uklanjanja tumora. Ako se hipofosfatemijski rahitis ne smanji, osobama koje imaju rahitis uzrokovan tumorom daje se kalcitriol i fosfor.