Pregled buloznih poremećaja

Autor: Daniel M. Peraza, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Nika Filipović, dr. med.

Mjehur (ili bula, a ako je riječ o manjem mjehuriću, vezikula) je lezija ispunjena tekućinom koja nastaje ispod tankog sloja mrtve kože. Tekućina je miješavina vode i proteina koji cure iz ozlijeđenog tkiva. Mjehuri najčešće nastaju kao odgovor na određenu ozljedu, kao što je opeklina ili iritacija, a obično uključuju samo najpovršnije slojeve kože. Ti mjehuri brzo cijele, obično ne ostavljajući ožiljak. Mjehuri koji se javljaju u sklopu sustavne (tjelesne) bolesti mogu nastati u dubljim slojevima kože i pokrivati veće površine. Takvi mjehuri zacijeljuju sporije te mogu ostaviti ožiljke.

Mnoge bolesti i ozljede mogu uzrokovati stvaranje mjehura, ali su tri autoimune bolesti među njima najozbiljnije:

U autoimunoj bolesti, imunološki sustav tijela, koji normalno štiti tijelo od stranih napadača, pogreškom napada vlastite stanice tijela - u ovom slučaju, kožu. Ostali autoimuni bulozni poremećaji uključuju

  • Pemfigoid sluznica

  • Gestacijski pemfigoid (u trudnoći)

  • Stečena bulozna epidermoliza

  • Linearna imunoglobulin A (IgA) bolest

  • Pemfigus foliaceus

Drugi bulozni poremećaji uključuju stafilokokni sindrom ljušteće kože, toksičnu epidermalnu nekrolizu, teži oblik celulitisa te određene reakcije na lijekove.

Iako su opekline i ponavljajuće trenje (primjerice od nošenja uske obuće ili dugotrajnog korištenja lopate) čest uzrok stvaranja mjehura, oni se ne smatraju buloznim poremećajima.

Više Informacija

  • Autoimmune Blistering Diseases—National Organization for Rare Disorders