Torakocenteza

Autor: Rebecca Dezube, MD, MHS
Urednik sekcije: Željko Ivančević, dr. med.
Prijevod: Željko Ivančević, dr. med.

Torakocentezom se uklanja tekućina koja se nenormalno sakuplja u pleuralnom prostoru (nazvana pleuralni izljev). Dva su osnovna razloga za torakocentezu:

  • dobiti uzorak tekućine za dijagnostičke pretrage

  • ublažiti zaduhu uzrokovanu pritiskom tekućine na pluća

Za vrijeme postupka bolesnik sjedi udobno smješten nagnut prema naprijed s rukama naslonjenim na rukohvate. Malo područje kože na leđima se očisti i umrtvi lokalnim anestetikom (anestezira). Tada liječnik zabode iglu između dva rebra i uđe u prsnu šupljinu, ali ne i u pluća, i povuče malo tekućine u štrcaljku. Postupak se često izvodi pod kontrolom ultrazvuka (kako bi se odredio položaj igle). Dobivena tekućina se analizira; ispituje se njen kemijski sastav i određuje prisustvo bakterija ili stanica raka.

Ako se nakupila velika količina tekućine, možda će je trebati odstraniti kroz plastični kateter i možda će biti potrebno koristiti spremnik za tekućinu veći od šprice. Drenaža (odstranjivanje) tekućine može trajati nekoliko dana, pa u tom slučaju treba upotrijebiti veću cijev (torakalni dren ili drenažni kateter) koji se ostavi u prsima zbog kontinuiranog usisavanja (aspiracije) pleuralnog izljeva.

Rizik od komplikacija tijekom i nakon torakocenteze je nizak. Bolesnik može osjetiti određenu bol dok se pluća pune zrakom i šire prema zidu prsnog koša ili može imati nagon na kašalj. Također, bolesnik može nakratko imati osjećaj ošamućenosti i tužiti se na zaduhu. Druge komplikacije mogu biti:

  • probijanje pluća s propuštanjem zraka u pleuralni prostor (pneumotoraks)

  • krvarenje u pleuralni prostor ili zid prsnog koša

  • nesvjestica

  • infekcija

  • probijanje slezene ili jetre

  • nakupljanje tekućine u samim plućima (plućni edem), ako se brzo izvuče (odstrani) velika količina tekućine koja se u pleuralnom prostoru nakupljala tjednima ili mjesecima

Nakon torakocenteze može se uraditi rendgenski snimak prsnog koša kako bi se utvrdilo koliko je tekućine još ostalo i jesu li nastupile komplikacije.

(Vidi također Anamneza i fizikalni pregled za plućne bolesti.)