Cjepivo protiv pneumokoka

Autor: Margot L. Savoy, MD, MPH
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i dr. sc. Neven Papić, dr. med.
Prijevod: Mia Jeličić, dr. med.

Pneumokokna cjepiva pomažu u zaštiti protiv infekcija bakterijom Streptococcus pneumoniae (pneumokok). Pneumokokne infekcije uključuju infekcije uha, sinusitis, upala pluća, infekcije u krvotoku i meningitis.

Za više informacija pogledajte Pneumococcal Conjugate (PCV13) vaccine information statement i Pneumococcal Polysaccharide vaccine information statement.

(Vidjeti također Pregled cjepiva.)

Postoji više od 90 različitih vrsta pneumokoka. Cjepiva su usmjerena protiv mnogih vrsta za koje postoji najveća vjerojatnost da uzrokuju ozbiljne bolesti. Dostupna su dva tipa pneumokoknih cjepiva.

 • Konjugirano cjepivo (PCV13) štiti od 13 tipova pneumokoknih bakterija (pneumokoka).

 • Polisaharidno cjepivo (PPSV23) štiti od 23 vrste pneumokoka.

Primjena

Konjugirano cjepivo (PCV13) se rutinski preporučuje za

 • Svu djecu: obično u dobi od 2 mjeseca, 4 mjeseca, 6 mjeseci i 12 do 15 mjeseci kao dio rutinskog cijepljenja u djetinjstvu

 • Sve osobe starije od 65 godina

Konjugirano cjepivo se također preporučuje osobama u dobi od 6 do 64 godine koje su izložene visokom riziku od razvoja pneumokoknih infekcija. Ti ljudi uključuju

Ako je osoba primila jednu ili više doza polisaharidnog cjepiva, liječnici čekaju najmanje 1 godinu prije nego im daju konjugirano cjepivo.

Polisaharidno cjepivo (PPSV23) rutinski se preporučuje za

 • Sve osobe starije od 65 godina

Ako su osobe u dobi od 65 godina i više dobile svoju prvu dozu polisaharidnog cjepiva kada su bile mlađe od 65 godina i prošlo je 5 ili više godina od prve doze, dobivaju drugu dozu, najmanje 5 godina nakon prve. Na primjer, ako su primili prvu dozu u dobi od 64 godine, drugu dozu trebali bi primiti u dobi od 69 ili kasnije.

Polisaharidno cjepivo se također preporučuje osobama u dobi od 2 do 64 godine koje su pod visokim rizikom od razvoja pneumokoknih infekcija. Te osobe uključuju sljedeće:

 • Skupine koje su navedene za konjugirano cjepivo (gore)

 • Osobe s kroničnim srčanim poremećajima, poremećajima pluća (uključujući astmu i emfizem), ili poremećajima jetre

 • Osobe s dijabetesom

 • Alkoholičari

 • Pušači

Polisaharidno cjepivo djelotvorno je kod dvije od tri odrasle osobe, iako je manje djelotvorno u oslabljelih starijih osoba. Učinkovitije je u sprječavanju nekih ozbiljnih komplikacija pneumokokne upale pluća (kao što su meningitis i infekcija krvotoka) nego u prevenciji same upale pluća. Kada se osobe u dobi od 65 godina prvi put cijepe pneumokoknim cjepivom, prvi se put daje konjugirano cjepivo, a polisaharidno cjepivo 1 godinu kasnije.

Ako osobe imaju akutnu bolest, liječnici obično čekaju s primjenom cjepiva do ozdravljenja (vidi također CDC: Who Should NOT Get Vaccinated With These Vaccines?).

Nuspojave

Povremeno mjesto injiciranja postaje bolno i crveno. Ostale nuspojave uključuju vrućicu, razdražljivost, pospanost, gubitak apetita i povraćanje.

Više informacija

 • Centers for Disease Control and Prevention (CDC): Pneumococcal Conjugate (PCV13) vaccine information statement

 • CDC: Pneumococcal Polysaccharide vaccine information statement

 • CDC: Who Should NOT Get Vaccinated With These Vaccines?