Prostatitis

Autor: Gerald L. Andriole, MD
Urednica sekcije: mr. sc. Iva Kožul Salihagić, dr. med.
Prijevod: mr. sc. Iva Kožul Salihagić, dr. med.

Prostatitis je bol i oteklina, upala prostate ili oboje.

 • Uzrok je ponekad bakterijska infekcija.

 • Bol se može pojaviti u području između skrotuma i anusa ili u donjem dijelu leđa, penisu ili testisima.

 • Muškarci osjećaju čestu, hitnu potrebu za mokrenjem, dok mokrenje, erekcija, ejakulacija i defekacija mogu biti bolni.

 • Uzima se kultura urina, a ponekad i kultura ejakulata.

 • Bakterijska infekcija se liječi antibioticima.

 • Simptomi prostatitisa, bez obzira na uzrok, mogu se liječiti toplim kupkama, tehnikama opuštanja i lijekovima.

Prostata je žlijezda u muškaraca koja leži neposredno ispod mjehura i okružuje uretru. Žlijezda, zajedno s obližnjim sjemenim mjehurićima, stvara veći dio ejakulata muškarca (sjemene tekućine). U mlađih muškaraca prostata je veličine kestena, ali raste s dobi.

Prostatitis se obično razvija iz nepoznatih razloga. Može nastati kao posljedica bakterijske infekcije koja se širi u prostatu iz urinarnog trakta ili iz bakterija u krvotoku. Bakterijske infekcije se mogu razvijati polako i imati tendenciju ponovnog pojavljivanja (kronični bakterijski prostatitis) ili se mogu razvijati brzo (akutni bakterijski prostatitis). Neki muškarci razvijaju kronični prostatitis u odsutnosti bakterijske infekcije. Ovaj tip može ili ne mora uključivati upalu. Povremeno, prostatitis bez bakterijske infekcije uzrokuje upalu, ali bez simptoma.

Simptomi

Kod svih tipova prostatitisa koji uzrokuju simptome, mnogi simptomi uzrokovani su spazmom mišića mokraćnog mjehura i zdjelice, osobito u području između skrotuma i anusa (perineuma). Bol se razvija u perineumu, donjem dijelu leđa i često u penisu i testisima. Muškarci mogu mokriti učestalo i hitno, uz bol ili osjećaj peckanja. Bol može otežati postizanje erekcije ili ejakulacije ili ih učiniti bolnim. Može doći do zatvora i bolne defekacije.

Kod akutnog bakterijskog prostatitisa simptomi su mnogo teži. Neki simptomi se češće javljaju, kao što su povišena temperatura i zimica, otežano mokrenje, i krv u urinu. Bakterijski prostatitis može rezultirati nakupljanjem gnoja (apsces) u prostati ili epididimitisom (upala epididimisa).

Dijagnostika

 • Fizikalni pregled

 • Sediment urina i urinokultura

Dijagnoza prostatitisa obično se temelji na simptomima, nalazu fizikalnog pregleda i rezultatima analize urina (sediment urina) i urinokulturi. Prostata, koju liječnik palpira kroz rektum, može biti natečena i osjetljiva, osobito kod muškaraca s akutnim bakterijskim prostatitisom. Uzorci urina, a ponekad i tekućina izbačenih iz penisa nakon masaže prostate tijekom pregleda, uzimaju se za analizu i kulturu.

Analiza mokraće može otkriti bijele krvne stanice, što ukazuje na upalu, ili bakterije, što ukazuje na infekciju. Kulture urina otkrivaju bakterijske infekcije koje se nalaze bilo gdje u urinarnom traktu. S druge strane, kada se infekcija pronađe iz kulture eksprimata prostate, jasno je da je uzrok infekcije u prostati. Kada se prostatitis dogodi bez bakterijske infekcije, kulture urina ne otkrivaju infekciju.

Terapija

 • Kod bakterijske infekcije, antibiotici

 • Bez infekcije, tretmani za ublažavanje simptoma, kao što su masaža prostate, tople kupke, biofeedback, te lijekovi i postupci

Bez infekcije

Kada se kulturom ne dokaže bakterijska infekcija, prostatitis je obično teško izliječiti. Terapija za ovu vrstu prostatitisa obično ublažava simptome, ali ne može izliječiti prostatitis. Navedeno simptomatsko liječenje može se pokušati i za kronični bakterijski prostatitis. Međutim, nije jasno koliko su ovi tretmani učinkoviti.

Liječenje bez lijekova može uključivati periodičnu masažu prostate (koju izvodi liječnik postavljanjem prsta u rektum) i sjedenje u toploj kupelji. Također se primijenjuju i tehnike opuštanja (biofeedback) za ublažavanje grčeva i bolova zdjeličnih mišića.

Od medikamentozne terapije, omekšivači stolice mogu ublažiti bolnu defekaciju koja je posljedica zatvora. Analgetici i protuupalni lijekovi mogu umanjiti bolove i otekline bez obzira na njihov izvor. Alfa-adrenergički blokatori (kao što su doksazosin, terazosin, tamsulozin, alfuzosin i silodozin) mogu pomoći u ublažavanju simptoma opuštanjem mišića prostate. Iakorazlog još nije dovoljno razjašnjen, antibiotici ponekad mogu ublažiti simptome nebakterijskog prostatitisa. Ako su simptomi ozbiljni unatoč drugim tretmanima, operacija, kao što je djelomično uklanjanje prostate, se može uzeti u obzir kao zadnja linija terapije. Alternativa je razaranje prostate mikrovalovima ili laserom.

Infekcija

Za liječenje akutnog bakterijskog prostatitisa, antibiotik koji može prodrijeti u tkivo prostate (kao što je trimetoprim-sulfametoksazol) uzima se najmanje 30 dana. Uzimanje antibiotika kroz kraći period može dovesti do kronične infekcije. Većina muškaraca može se liječiti kod kuće i uzimati antibiotik na usta, ali ponekad se moraju hospitalizirati i primati antibiotik kroz venu. Kronični bakterijski prostatitis može biti teško izliječiv. Liječi se najmanje 6 tjedana antibiotikom koji lako prodire u tkivo prostate. Ako se javi apsces prostate, obično je potrebna kirurška drenaža.

Više informacija

 • Prostatitis Foundation