Prst okidač

Autor: David R. Steinberg, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Srđan Novak, dr. med.
Prijevod: Nino Zahirović, dr. med.

Prst okidač je zaključavanje prsta u savijenom položaju uzrokovano upalom tetive na prstu.

(Vidi također Pregled poremećaja ruku.)

Uzrok prsta okidača nije poznat. Prst okidač je čest u osoba s reumatoidnim artritisom ili diabetesom. Ponavljajuća uporaba ruku (koja se može pojaviti pri korištenju teških škara za vrtlarstvo) čini da se aktivira prst okidač

Kod prsta okidača, prst se zaključava u savijenom položaju. Prst se blokira kad jedna od tetiva savijača prsta postaje upaljena i otečena, često s primjetnom okruglom, podignutom površinom (kvržicom) na dlanu. Upala i oteklina mogu uzrokovati bol u dlanu i na dnu prsta, osobito kada je prst savijen i ispružen.

Normalno, tetiva se kreće glatko u ovojnici dok se prst ispravlja i savija. U prstu okidača, upaljena tetiva može se pomaknuti izvan ovojnice. Međutim, kada je tetiva jako natečena, ona se ne može lako vratiti natrag dok se prst pokušava ispraviti, a time se prst zaključa Da biste ispravili prst, osoba mora povući prst kako bi ispravila prst- uzrokujući naglo oslobađanje i osjećaj iskakanja sličan onom koji se osjeća pri povlačenju okidača.

Liječnik postavlja dijagnozu prstom okidača pregledom ruke i prsta.

Liječenje

  • Mjere za ublažavanje boli

  • Ponekad injekcija kortikosteroida

  • Ponekad operacija

Istezanje, vlažna toplina i nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAR) mogu pomoći osobama koje imaju oticanje i bol.

Ponekad se kortikosteroid i lokalni anestetik ubrizgavaju u ovojnicu tetive i, zajedno s istezanjem, mogu osigurati sigurno i privremeno, ali brzo olakšanje boli i smanjenje okidanja.

Kirurgija je obično potrebna za liječenje kroničnog prsta okidača.