Promjene boje ili mirisa urina

Autor: Anuja P. Shah, MD
Urednik sekcije: Alen Babacanli, dr. med.
Prijevod: Ana Siluković, dr. med.

(Vidjeti Pregled simptoma mokraćnog sustava.)

Normalno je razrjeđeni urin gotovo bezbojan. Koncentrirani urin je tamno žute boje. Urin koji nije žute boje je abnormalan.

Liječnici obično mogu utvrditi uzrok abnormalne boje pregledom mokraće pod mikroskopom ili kemijskim testovima.

Lijekovi mogu dovesti do pojave različitih boja urina: smeđe, crne, plave, zelene, narančaste ili crvene.

Liječenje nije potrebno, osim ako je potrebno liječiti osnovnu bolest.

Smeđi urin

Smeđi urin može biti uzrokovan razgrađenim hemoglobinom (proteinom koji prenosi kisik u crvenim krvnim stanicama). Razgrađeni hemoglobin može dospjeti u urin kada dođe do krvarenja u bubregu, ureteru ili mokraćnom mjehuru, ili se može izlučiti u urin kao rezultat određenih poremećaja koji oštećuju ili uništavaju crvene krvne stanice (hemolitička anemija). Smeđi urin također može biti uzrokovan mišićnim proteinima (mioglobinom) koji se izlučuju u urin nakon teških ozljeda mišića.

Crni urin

Urin može biti crn zbog pigmenata koje proizvodi melanom.

Crveni urin

Crveni urin može biti uzrokovana krvlju, ali može se pojaviti i zbog pigmenata u hrani (npr. u cikli), umjetnih boja, a rijetko zbog porfirije.

Zamućeni urin

Zamućeni urin znak je prisutnosti viška bijelih krvnih stanica zbog infekcije mokraćnih puteva, prisutnosti kristala soli iz mokraćne kiseline ili iz fosforne kiseline, ili prisutnosti vaginalnog iscjetka.

Urin neugodnog mirisa

Miris urina je varijabilan i obično ne ukazuje na poremećaj osim kod osoba koje imaju određene rijetke poremećaje metabolizma.