Ciste Bartolinijeve žlijezde

Autor: Charlie C. Kilpatrick, MD, MEd
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Josipa Paić, dr. med.

Ciste Bartolinijeve žlijezde su vrećice ispunjene sluzi koje se mogu formirati kada su blokirane žlijezde smještene blizu otvora vagine.

 • Ciste su obično bezbolne, ali ako su velike, mogu ometati sjedenje, hodanje i spolni odnos.

 • Ciste se mogu inficirati, stvarajući bolni apsces.

 • Liječnici obično mogu vidjeti ili osjetiti ciste tijekom ginekološkog pregleda.

 • Liječnici mogu formirati trajni otvor iz ciste prema van, kako bi se sadržaj drenirao, ili mogu kirurški ukloniti cistu.

Bartolinijeve žlijezde su vrlo male, okrugle žlijezde koje se nalaze u stidnici, s obje strane otvora rodnice. Budući da se nalaze duboko ispod kože, normalno se ne mogu osjećati. Ove žlijezde pridonose proizvodnji sekreta koji služi za podmazivanje tijekom spolnog odnosa.

Ako je izvodni kanal žlijezde blokiran, žlijezda se napuni sa sluzi i uveća. Rezultat toga je cista. Ove ciste se razvijaju u oko 2% žena, obično kod onih u dvadesetim godinama života. Ciste se mogu inficirati i formirati apsces. Kako žene stare, manje je vjerojatno da će imati ciste i apscese.

Tipično, uzrok blokiranja izvodnog kanala žlijezde je nepoznat. Rijetko, ciste su posljedica spolno prenosivih bolesti, kao što je gonoreja.

Simptomi

Većina Bartolinijevih cista ne uzrokuje nikakve simptome. Ali ako ciste postanu velike, mogu izazvati nelagodu tijekom sjedenja, hodanja ili spolnog odnosa. Žene mogu primijetiti bezbolnu kvržicu u blizini otvora vagine, koja čini stidnicu nesrazmjernom.

Ako cista postane inficirana (formirajući apsces), uzrokuje jaku bol, a ponekad i temperaturu. Apscesi su osjetljivi na dodir. Koža iznad njih je crvena, a žene mogu imati iscjedak iz rodnice.

Dijagnoza

 • Ginekološki pregled

 • Ponekad biopsija

Žena treba posjetiti liječnika u sljedećim slučajevima:

 • Cista se nastavlja povećavati ili ne nestaje nakon nekoliko dana namakanja u toploj vodi (u kadi ili kadici za intimno pranje).

 • Cista je bolna (što često ukazuje na apsces).

 • Pojavljuje se povišena tjelesna temperatura.

 • Cista ometa hodanje ili sjedenje.

 • Žena ima preko 40 godina.

Ako je cista dovoljno velika da je žena može primijetiti ili ako se pojave simptomi, liječnici mogu vidjeti ili osjetiti cistu tijekom ginekološkog pregleda. Liječnici obično mogu na osnovu izgleda ciste reći je li inficirana ili nije. Ako je prisutan iscjedak, liječnici mogu poslati uzorak za testiranje na druge infekcije, uključujući spolno prenosive bolesti. Ako se razvio apsces, liječnici također uzimaju tekućinu iz apscesa za analizu.

Budući da rak vulve ponekad podsjeća na cistu, liječnici mogu ukloniti cistu i analizirati ju pod mikroskopom (biopsija), posebno ako je žena starija od 40 godina.

Liječenje

 • Namakanje područja u toploj vodi

 • Ako cista uzrokuje simptome ili se javlja kod žena starijih od 40 godina, operacija

Bez obzira na liječenje, ciste se ponekad ponavljaju.

Liječenje cista kod žena mlađih od 40 godina

Ako cista uzrokuje malu ili nikakvu bol, žene mlađe od 40 godina mogu ju liječiti same. Mogu sjediti u toploj kupci u kadici za intimno pranje ili se namakati u toploj vodi u kadi. Namakanje bi trebalo trajati 10 do 15 minuta i biti učinjeno 3 ili 4 puta dnevno. Ponekad ciste nestanu nakon nekoliko dana takvog liječenja. Ako je liječenje neučinkovito, žene trebaju posjetiti liječnika.

Kod žena mlađih od 40 godina, samo ciste koje uzrokuju simptome zahtijevaju liječenje. Dreniranje ciste je najčešće neučinkovito jer se cista obično ponovno zatvori i napuni. Stoga se može obaviti kirurški zahvat kako bi se trajno otvorio kanal od žlijezde do površine vulve. Dakle, ako tekućina opet napuni cistu, može slobodno istjecati vani. Nakon ubrizgavanja lokalnog anestetika radi otupljivanja osjeta boli na tom mjestu, može se izvršiti jedan od sljedećih postupaka:

 • Postavljanje katetera: U cisti se napravi mali rez, tako da se u cistu može umetnuti mala cjevčica s balonom na vrhu (kateter). Kada se ta cjevčica postavi na mjesto, balon se napuše unutar ciste, a tako postavljen kateter stoji od 4 do 6 tjedana, kako bi se formirao trajni otvor. Kateter se postavlja i uklanja u liječničkoj ordinaciji. Žene mogu obavljati sve svoje normalne aktivnosti dok je kateter postavljen, iako seksualni odnos može biti neugodan.

 • Marsupializacija: Liječnik napravi mali rez na površini ciste te rubove ciste, nastale tim rezom, zašije na površinu, na kožu vulve. Marsupializacija stvara trajni otvor u cisti kako bi se cista mogla drenirati prema potrebi. Ovaj se postupak obavlja u ambulantnoj operacijskoj dvorani. Ponekad je potrebna opća anestezija.

Nakon ovih postupaka, žene mogu imati iscjedak nekoliko tjedana. Obično, jedino što je potrebno, je nositi higijenske uloške. Kupke, u kadici za intimnu njegu, nekoliko puta na dan, mogu pomoći smanjiti nelagodu i ubrzati zacjeljivanje.

Ako se ciste ponavljaju, mogu se kirurški ukloniti. Ovaj se postupak obavlja u operacijskoj sali.

Liječenje cista kod žena starijih od 40 godina

Kod žena starih 40 ili više godina, sve ciste se moraju liječiti, osim onih koje su prisutne godinama i nisu se izgledom promijenile.

Liječenje uključuje

 • Kirurško uklanjanje cijele ciste

 • Uklanjanje dijela ciste za testiranje na rak, zatim marsupializacija ciste

Liječenje apscesa

Za apsces, početno liječenje podrazumijeva mali rez, kako bi ga se dreniralo. Ako se apsces nakon toga ponovno napuni, može se izvršiti marsupializacija, koja stvara trajni otvor te tako sprječava ponovno punjenje. Rijetko, početno liječenje uključuje umetanje katetera u apsces radi njegovog isušivanja ili marsupializacije.

Ako su koža i tkiva oko apscesa inficirani (tzv. celulitis), piju se antibiotici tijekom tjedan dana, uz dreniranje apscesa. Ženu će možda trebati hospitalizirati, ovisno o tome koliko su simptomi izraženi.