Herpes simplex virus (HSV) infekcija u novorođenčadi

Autor: Brenda L. Tesini, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Dora Jelinek, dr. med.

Infekcija herpes simpleks virusom obično u zdravih odraslih osoba uzrokuje samo neugodne, rekurentne mjehuriće, ali može uzrokovati ozbiljnu infekciju u novorođenčadi.

(Vidi također Pregled infekcija u novorođenčadi i Herpes simpleks virusne infekcije u odraslih.)

Obično se herpes simpleks virus (HSV) prenosi tijekom poroda kroz majčin zaraženi genitalni trakt. Inficirane majke koje nemaju simptome herpesa još uvijek mogu prenijeti infekciju. Ponekad se novorođenčad zarazi nakon rođenja kada se infekcija širi od strane nekoga s aktivnom infekcijom. Kod novorođenčadi HSV infekcija može dovesti do smrti ili kroničnih problema.

Simptomi

Simptomi infekcije herpes simpleks virusom obično počinju između prvog i trećeg tjedna života, ali rijetko se mogu pojaviti nakon četvrtog tjedna. Prvi simptom je obično osip u obliku malih mjehurića ispunjenih tekućinom. Mjehurići se također mogu pojaviti u ustima i oko očiju.

Primjeri čireva i mjehurića u herpes simpleks virusnoj infekciji novorođenčadi

Kod neke novorođenčadi infekcija zahvaća samo određena područja (lokalizirana). Na primjer, infekcija može uključivati samo oči, kožu ili usta. Ponekad su pogođeni samo mozak i živčani sustav. Neka novorođenčad razvija proširenu bolest ako se lokalizirana infekcija ne liječi.

Kod druge novorođenčadi infekcija je raširena i zahvaća mnoga područja. U ove novorođenčadi, zahvaćeni su organi kao što su oči, pluća, jetra, mozak i koža. Simptomi uključuju tromost, smanjen tonus mišića, probleme s disanjem, stanke u disanju (apneja) i napadaje.

Dijagnoza

  • Ispitivanje uzorka uzetog iz mjehurića i drugih tjelesnih tekućina

Da bi dijagnosticirali infekciju virusom herpesa simpleksa, liječnici uzimaju uzorak materijala iz mjehurića i druge tjelesne tekućine i šalju uzorke u laboratorij kako bi testirali i identificirali virus herpesa simpleksa.

Ako liječnici posumnjaju da novorođenče ima infekciju mozga, radi se lumbalna punkcija (vidi sliku - postupak lumbalne punkcije) za dobivanje uzorka spinalne tekućine.

Prognoza

Ako se herpes infekcija novorođenčeta ne liječi, obično napreduje do ozbiljnih problema. Oko 85% novorođenčadi s netretiranom herpesnom infekcijom umire. Oko 50% novorođenčadi s netretiranom infekcijom mozga umire. Smrt nije uobičajena kod novorođenčadi čija je infekcija ograničena na kožu, oči ili usta. Bez liječenja, najmanje 65% preživjelih od raširene bolesti ili infekcije mozga ima ozbiljne neurološke probleme.

Odgovarajuće liječenje antivirusnim lijekovima smanjuje stopu smrtnosti i značajno povećava vjerojatnost normalnog razvoja.

Prevencija

Napori da se spriječi prijenos s majke na novorođenče nisu vrlo učinkoviti. Međutim, žene koje imaju mjehuriće na spolovilu blizu termina poroda trebaju biti testirane na infekciju herpes simpleksom.

Ako žene imaju aktivnu herpesnu infekciju u vrijeme poroda, može se učiniti carski rez (C-sekcija) kako bi se smanjio rizik prijenosa infekcije na novorođenče. Također, ne bi se koristili monitori na fetalnom vlasištu jer se zalijepe u vlasište i mogu širiti infekciju. Novorođenčad žena koje imaju aktivnu herpesnu infekciju treba biti testirana na infekciju herpes simpleks virusom.

Kada se daju ženama tijekom posljednjih nekoliko tjedana trudnoće, antivirusni lijekovi aciklovir ili valaciklovir mogu spriječiti pojavu recidiva u vrijeme poroda i smanjiti potrebu za carskim rezom.

Liječenje

Antivirusni lijek aciklovir daje se zaraženom novorođenčetu putem vene (intravenski) kroz 3 tjedna, a zatim 6 mjeseci na usta. Ovaj lijek ne liječi infekciju, ali pomaže da se spriječi širenje i ograničava simptome.

Infekcije oka se također liječe s trifluridinom, jododeoksiuridinom ili kapima vidarabina.

Po potrebi se pruža dodatna njega kao što je nadoknada tekućine i podrška disanju.