Anomalije uretera

Autori: Ronald Rabinowitz, MD
Jimena Cubillos, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: dr. sc. Slaven Abdović, dr. med.

Ureteri su cijevi koje prenosu urin iz bubrega (dva organa koja filtriraju krv od otpadnih tvari i stvaraju urin) do mjehura (mišićna vreća koja sadržava urin). Ljudi obično imaju dva uretera. Jedan ureter povezuje lijevi bubreg s mokraćnim mjehurom, a drugi povezuje desni bubreg s mokraćnim mjehurom.

(Vidi također Pregled razvojnih anomalija bubrega i mokraćnog sustava.)

Komplikacije razvojnih anomalija uretera

Postoji više različitih vrsta razvojnih anomalija uretera. Mnoge od tih anomalija

  • Blokiraju ili usporavaju protok urina

  • Omogućuju povrat urina iz mjehura u bubreg (urinarni refluks)

Svaka anomalija uretera koja blokira ili usporava protok urina može uzrokovati stagnaciju urina, što može rezultirati infekcijama mokraćnog sustava (IMS) ili stvaranjem bubrežnih kamenaca. Blokada protoka urina također može podići pritisak unutar bubrega i oštetiti ih tijekom vremena.

Refluks mokraće se obično događa kada anomalije uključuju spoj gdje se ureteri spajaju na mjehur. U strukturno urednom bubregu, ti spojevi (po jedan za svaki ureter) dopuštaju urinu da teče samo u jednom smjeru, od bubrega prema mjehuru. Anomalije u području tog spoja mogu omogućiti protok urina unatrag od mokraćnog mjehura prema bubrezima (urinarni refluks). Refluks može utjecati na jedan ili na oba bubrega.

Urinarni refluks i / ili česte infekcije mogu oštetiti bubrege i uretere tijekom vremena. Oštećenje bubrega može uzrokovati visoki krvni tlak, a rijetko i uzrokovati bubrežno zatajenje.

Vrste razvojnih anomalija uretera

Abnormalnosti uretera uključuju

  • Dodatni ureteri (duplikacije)

  • Suženi ili prošireni ureteri

  • Položajne abnormalnosti uretera

  • Izbočenje donjeg kraja uretera u mokraćni mjehur (ureterokela)

Mnoga djeca također imaju razvojne anomalije bubrega.

Dodatni ureteri

Ponekad, tijekom formiranja fetusa, ureteri se razdvajaju ili dupliciraju, što rezultira s formiranjem dva uretera koji dolaze iz jednog bubrega. Obično dodatni mokraćovod ulazi u mokraćni mjehur (potpuna duplikacija), ali ponekad se dva uretera udruže prije ulaska u mokraćni mjehur (djelomično umnožavanje).

Mnoga djeca koja imaju ovu anomaliju uretera nemaju simptome. Međutim, ponekad su veze između dupliciranih uretera i mjehura abnormalne te uzrokuju simptome. Neke abnormalne veze između uretera i mjehura blokiraju protok mokraće. Druge abnormalne veze između uretera i mjehura omogućuju povrat mokraće iz mjehura prema bubrezima(urinarni refluks). Obje vrste ovih anomalija povećavaju rizik od infekcije i oštećenja bubrega te mogu zahtijevati operaciju.

Rjeđe, duplicirani ureter vezan je za područje izvan mjehura. Kod djevojčica, ureter može ulaziti u vaginu umjesto mokraćnog mjehura, što može dovesti do stalnog kapanja urina iz vagine. Kod dječaka, ureter može ulaziti u dijelove muškog reproduktivnog sustava kao što je vas deferens, sjemeni mjehurić, ili kanale ejakulacije. Dječacima ne curi urin, već imaju česte rekurentne infekcije mokraćnog sustava.

Suženi ili prošireni ureteri

Suženi ureter normalno sprječava povrat urina iz bubrega u mokraćni mjehur. Suženje se obično događa na mjestu gdje se ureter pridružuje bubregu ili gdje se ureter pridružuje mjehuru. Suženi ureteri blokiraju protok mokraće, što povećava rizik od infekcije, bubrežnih kamenaca i oštećenja bubrega. Suženja se obično smanjuju kako djeca rastu.

Prošireni ureter može biti posljedica abnormalnosti samog uretera ili blokiranja mjehura. Prošireni ureteri mogu dopustiti da urin protječe unatrag od mjehura u bubrege (urinarni refluks), što povećava rizik od infekcije i oštećenja bubrega.

Promjena položaja uretera

U ovoj anomaliji ureter ne ulazi normalno u mokraćni mjehur, što može uzrokovati povrat mokraće iz mokraćnog mjehura prema bubrezima (urinarni refluks), što povećava rizik od infekcija i kronične bubrežne ozljede.

Ureterokela

Ureterokela je izbočina donjeg kraja uretera u mjehur. Ureterokela može utjecati na mogućnost slobodnog protoka urina. Ako ureteroceles blokira protok urina, povećava se rizik od infekcije, bubrežnih kamenaca i oštećenja bubrega.

Dijagnoza

  • Prenatalni ultrazvuk

  • Mikcijska cistouretrografija

Prije rođenja, liječnici često otkrivaju nedostatke uretera tijekom rutinskog prenatalnog ultrazvuka.

Nakon rođenja, ako liječnici sumnjaju na defekt uretera, preporuče ultrazvuk bubrega, uretera i mokraćnog mjehura prije i nakon akta mokrenja. Nakon što se učini ultrazvuk, sljedeća pretraga je mikcijska cisturetrografija (MCUG). U ovoj pretrazi, kateter se uvodi kroz uretru do mokraćnog mjehura te se ispunjava (kontrastnim sredstvom) te se radi slikovna obrada na kojoj se dobro vide organi ispunjeni s tim kontrastom.

Liječenje

  • Uporaba preventivnih (profilaktičkih) antibiotika

  • Ponekad kirurški zahvat

Liječenje ovisi o specifičnoj razvojnoj anomaliji te o ozbiljnosti komplikacija.

Djeca koja imaju mali broj simptoma i komplikacija obično ne zahtijevaju liječenje.

Djeca koja imaju česte infekcije mokraćnog sustava i / ili znakove oštećenja bubrega obično trebaju liječenje. Ako simptomi nisu prejaki, liječnici ponekad daju djeci preventivne antibiotike koji se uzimaju svakodnevno kako bi se spriječila infekcija. Djeca s ozbiljnijim simptomima obično zahtijevaju operaciju kako bi ispravili problem i kako bi se omogućilo pravilno odvođenje urina.