Sesamoiditis

Autor: Kendrick Alan Whitney, DPM
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Srđan Novak, dr. med.
Prijevod: Nino Zahirović, dr. med.

Sesamoiditis je bol oko dviju malih kostiju (sesamoidne kosti) ispod metatarzalne glave gdje se spaja s nožnim prstom (prva metatarzalna glava).

  • Simptomi uključuju bol prilikom hodanja dok nosite određene vrste cipela.

  • Dijagnoza se temelji na pregledu stopala.

  • Ortoze i nove cipele mogu olakšati bol.

(Vidi također Pregled problema stopala.)

Sesamoiditis je čest uzrok bol u kugli stopala (Metatarsalgia).

Uzrok sesamoiditisa je obično ponovljena ozljeda. Ponekad su kosti slomljene (), ili su upaljene kosti ili okolna tkiva. Promjena strukture stopala može ponekad promijeniti položaj sesamoida i uzrokovati bol.

Sesamoiditis je osobito čest među plesačima, joggerima, i ljudima koji imaju visoke lukove ili često nose visoke pete. Mnogi ljudi s čukljem imaju sesamoiditis.

Simptomi

Bol pod sesamoiditisom se osjeća ispod baze palca (prvi metatarzalni zglob). Bol se obično pogoršava hodanjem, osobito kada se nose određene fleksibilne cipele s tankim potplatom ili cipele s visokom petom. Područje može biti toplo i otečeno, a palac može biti crven.

Dijagnoza

  • Liječnikov pregled stopala

  • Za giht ili infekciju, zglobna aspiracija

  • Za prijelome ili artritis, x-zrake

Liječnik postavlja dijagnozu sesamoiditisa na pregled stopala.

Liječnik koristi iglu za uklanjanje uzorka zglobne tekućine zglobna aspiracija ili artrocenteze) ako se sumnja na giht ili infektivni artritis.

Radiogrami mogu biti snimljeni, a ponekad je potrebno učiniti magnetsku rezonancu (MRI) da bi se isključio artritis, dislokacija ili prijelom sezamske kosti.

Liječenje

  • Nove cipele

  • ortoza

Ne nošenje obuće koja uzrokuje bol može biti dovoljna. Međutim, ako se simptomi nastave, cipele s debelim potplatom, niske potpetice, ortoze (naprave smještene u cipelu) ili kombinacija pomažu smanjivanjem pritiska na sesamoidne kosti.

Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAR) mogu se uzeti, a također mogu se aplicirati injekcije mješavine kortikosteroida/anestetika kako bi se uklonila bol.