Infekcije tijekom trudnoće

Autor: Lara A. Friel, MD, PhD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Ivana Omazić, dr. med.

Najčešće infekcije koje se javljaju tijekom trudnoće, kao što su one kože, mokraćnog sustava i dišnih putova, ne uzrokuju ozbiljne probleme. Međutim, neke infekcije mogu se prenijeti na fetus prije ili tijekom porođaja i oštetiti fetus ili uzrokovati pobačaj ili prijevremeni porođaj. Također, pitanje je je li sigurno uzimati antibiotike i druge antimikrobne lijekove tijekom trudnoće.

Spolno prenosive bolesti koje mogu uzrokovati probleme uključuju sljedeće:

  • Klamidijska infekcija može uzrokovati prijevremeni porođaj i prerano prsnuće vodenjaka. It can also cause eye inflammation (conjunctivitis) in newborns.

  • Gonoreja može uzrokovati konjuktivitis kod novorođenčadi.

  • Sifilis se može prenijeti s majke na fetus kroz posteljicu. Sifilis kod fetusa može uzrokovati nekoliko urođenih mana i uzrokovati probleme kod novorođenčadi. Trudnice se rutinski testiraju na sifilis u ranoj trudnoći. Obično liječenje sifilisa tijekom trudnoće liječi i majku i fetus.

  • Infekcija virusom humane imunodeficijencije (HIV) se prenosi na fetus u otprilike jednoj četvrtini do jedne trećine trudnoća ako se žene koje imaju infekciju ne liječe. Stručnjaci preporučuju da žene s HIV infekcijom uzimaju antiretrovirusne lijekove tijekom trudnoće. Ako žene uzimaju kombinaciju antiretrovirusnih lijekova, rizik od prijenosa HIV-a na fetus može se smanjiti na samo 1%. Za neke žene s HIV infekcijom, carski rez, planiran unaprijed, može dodatno smanjiti rizik od prijenosa HIV-a na dijete. Čini se da trudnoća ne ubrzava napredovanje HIV infekcije kod žena.

  • Genitalni herpes se može prenijeti na dijete tijekom vaginalnog porođaja. Bebe koje su zaražene herpesom mogu razviti životno opasnu infekciju mozga zvanu herpes encefalitis. Infekcija herpesom kod beba također može oštetiti druge unutarnje organe i uzrokovati ranice na koži i ustima, trajno oštećenje mozga ili čak smrt. Ako žena razvije ranice od herpesa u genitalnoj regiji kasno u trudnoći ili ako se herpes prvi puta pojavi u kasnoj trudnoći, ženama se obično savjetuje da rode carskim rezom kako se virus ne bi prenio na dijete. Ako nisu prisutne ranice i herpes se razvija ranije, rizik od prijenosa je vrlo nizak.

  • Zika virusna infekcija kod trudnica može uzrokovati da beba ima malu glavu (mikrocefalija). Glava je mala jer se ne razvija normalno. Zika virusna infekcija također može uzrokovati abnormalnosti oka kod bebe. Virus Zika širi se komarcima, ali se može širiti i spolnim odnosom, transfuzijom krvi i s trudnice na njezino dijete prije ili tijekom porođaja.

Infekcije koje se ne prenose spolno, a mogu uzrokovati probleme, su sljedeće:

Hepatitis se može prenositi spolno, ali se često prenosi na druge načine. Stoga se obično ne smatra spolno prenosivom bolešću. Hepatitis kod trudnice može povećati rizik od prijevremenog porođaja. Može se prenijeti i s majke na dijete tijekom porođaja uzrokujući probleme.

Liječenje

  • Ponekad lijekovi, ovisno o ravnoteži koristi i rizika

Kakol bi se utvrdilo treba li liječiti trudnice s antimikrobnim lijekovima, liječnici procjenjuju rizike korištenja lijeka u odnosu na rizike infekcije.

Neki antibakterijski lijekovi, kao što su penicilini, cefalosporini i lijekovi povezani s eritromicinom (koji se nazivaju makrolidi), općenito se smatraju sigurnim za uporabu tijekom trudnoće.

Ostali antibakterijski lijekovi, uključujući tetracikline i fluorokinolone, mogu uzrokovati probleme kod fetusa (vidi tablicu Neki lijekovi koji mogu uzrokovati probleme tijekom trudnoće).

Liječnici također razmatraju koliko je vjerojatno da će liječenje biti korisno. Na primjer, ako žene imaju bakterijsku vaginozu, ali nemaju simptome i ako se trudnoća ne smatra visokorizičnom, nije poznato da liječenje bakterijske vaginoze ima bilo kakve koristi.