Prirođena katarakta (mrena)

Autori: Christopher M. Fecarotta, MD
Wendy W. Huang, MD, PhD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.

Kongenitalna katarakta je bezbolno zamagljenje leće koje je prisutno pri rođenju ili ubrzo nakon rođenja.

(Vidi također Katarakta u odraslih.)

Kongenitalne katarakte imaju mnogo uzroka. One mogu biti naslijeđene (višestruki genetski ili kromosomski poremećaji), vezane s poremećajima metabolizma (kao što je galaktozemija), ili uzrokovane infekcijama u maternici (npr rubeole) ili drugom bolešću majke tijekom trudnoće.

Kongenitalne katarakte mogu zahvatiti samo jedno ili oba oka. One se mogu ne primijetiti osim ako se pri rođenju ne izvrši potpuni pregled očiju. Kao i kod drugih katarakti, zamućenje leće ponekad blokira vid. Dojenčad s kataraktom uvijek treba pregledati liječnik koji se specijalizirao za procjenu i liječenje svih vrsta poremećaja oka (oftalmolog).

Neke katarakte pokrivaju samo dio leće (djelomične katarakte), a zamućenost počinje tijekom prvih 10 godina života. Vid je bolji u očima koje imaju parcijalne katarakte.

Liječenje

  • Ponekad kirurško uklanjanje katarakte

  • Liječenje ambliopije ako postoji

Ako je potrebno, oftalmolozi uklanjaju kongenitalnu kataraktu kroz mali rez oka. U mnoge djece, liječnici mogu nakon operacije uklanjanja katarakte ugraditi plastičnu ili silikonsku leću (intraokularnu leću). Nakon postupka uklanjanja, liječnici propisuju naočale, kontaktne leće, ili oboje za ispravljanje vida.

Nakon što se katarakta ukloni s jednog oka, kvaliteta slike u liječenom oku je još lošija nego u drugom oku (uz pretpostavku da je drugo oko normalno). Budući da se daje prednost boljem oku, mozak potiskuje sliku lošije kvalitete te se ambliopija (smanjenje vida koje nastaje zato što mozak ignorira sliku dobivenu iz jednog oka) razvija. Ako liječnici ne mogu dovoljno ispraviti vid u liječenom oku, često prisiljavaju dijete da koristi to liječeno oko stavljajući flaster na bolje oko (prekrivanje) ili korištenjem kapi za oči koje zamute vid u boljem oku. Prekrivanje ili korištenje kapi za oči u boljem oku pomaže liječenom oku da razvije normalan vid.

Nakon uklanjanja katarakte iz oba oka, djeca koja su imala sličnu kvalitetu slike u oba oka češće razviju jednak vid u oba oka.

Više informacija

  • Children's Eye Foundation