Preseptalni celulitis

Autor: James Garrity, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Zoran Vatavuk, dr. med.,
Prijevod: Hrvoje Sliepčević, dr. med.i Iva Ferček, dr. med.

Preseptalni celulitis je infekcija vjeđa, kože i tkiva oko prednjeg dijela oka.

(Vidi također Uvod u poremećaje očne šupljine.)

Preseptalni celulitis i orbitalni celulitis su učestaliji kod djece. Preseptalni celulitis je mnogo češći od orbitalnog celulitisa. Međutim, orbitalni celulitis je opasniji.

Preseptalni celulitis je obično uzrokovan širenjem infekcije iz područja lica ili vjeđa koje mogu biti uzrokovane ubodom insekta ili ugrizom zaražene životinje, širenjem upale spojnice, hordeoluma ili sinuitisa.

Simptomi

Kod osoba s preseptalnim celulitisom, tkiva koja okružuju oko postaju otečena, topla, mekana i obično crvena. Može se razviti povišena tjelesna temperatura. Ponekad su vjeđe toliko otečene da se ne mogu lako otvoriti. Međutim, nakon što se vjeđni rasporak otvori, pokreti očiju i vid nisu narušeni, a očna jabučica nije ispupčena.

Dijagnoza

  • Liječnička procjena

  • Kompjutorska tomografija ili magnetska rezonancija

Liječnici mogu dijagnosticirati preseptalni celulitis simptomima i kliničkom slikom, ali ponekad potencijalno ozbiljnija infekcija, orbitalni celulitis, također može biti moguća dijagnoza. U tom slučaju je potrebno učiniti kompjutoriziranu tomografiju (CT) ili magnetsku rezonanciju (MR).

Liječenje

  • Antibiotska terapija

Liječenje celulitisa se sastoji od antibiotika koji se uzimaju peroralno (na usta) (na primjer, amoksicilin s klavulanskom kiselinom). U slučaju teške infekcije ili nemogućnosti uzimanja tableta na usta, preporuča se hospitalizacija te se antibiotska terapija primjenjuje intravenski. Osobe treba pratiti oftalmolog (liječnik koji se specijalizirao za poremećaje oka).