Povijest bolesti i fizikalni pregled u bolesnika s bolestima srca i krvnih žila

Autori: Michael J. Shea, MD
Thomas Cascino, MD, MSc
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Diana Delić-Brkljačić, dr. med. i prof. dr. sc.Marko Boban dr. med.
Prijevod: Petra Radić dr. med.

Povijest bolesti i fizikalni pregled mogu sugerirati da osoba ima bolest srca ili krvnih žila koja zahtijeva dodatna ispitivanja radi postavljanja točne dijagnoze.

Povijest bolesti

Kada liječnici uzimaju "anamnezu", pitaju bolesnike da objasne "priču" o tome što ih muči. Liječnici prvo pitaju za simptome. Bolovi u prsima, kratak dah, osjećaj brzog ili nepravilnog rada srca (lupanje srca- palpitacije), nesvjestica, vrtoglavica, nemogućnost ležanja na ravnom i oticanje (edemi) nogu, gležnjeva i stopala ili trbuha ukazuju na bolest srca.

Drugi, općenitiji simptomi, kao što su groznica, slabost, umor, nedostatak apetita i opći osjećaj bolesti ili nelagode (slabost), mogu ukazivati na bolesti srca, ali mogu imati i brojne druge uzroke.

Bol, ukočenost ili grčevi mišića u nozi mogu upućivati na bolesti perifernih arterija, što može obuhvatiti arterije ruku, nogu i trupa (osim onih arterija koje opskrbljuju srce).

Sljedeća pitanja koja liječnici postavljaju:

 • ranije kardiovaskularne bolesti, povišeni krvni tlak, šećerna bolest, povišeni kolesterol

 • je li osoba vodi sjedilački ili aktivni oblik života

 • simptomi koji se javljaju tijekom napora ili vježbanja i koji prestaju kada se osoba odmori

 • upotreba lijekova (na recept, bezreceptni, prirodni i/ili rekreacijske droge), alkohola i duhana

 • obiteljska sklonost poremećajima koji mogu utjecati na srce ili krvne žile

Fizikalni pregled bolesnika

Tijekom fizikalnog pregleda, liječnici pregledavaju sljedeće:

 • Tjelesna masa i ukupni dojam bolesnika

 • Vitalni znakovi (tjelesna temperatura, frekvencija disanja i krvni tlak)

 • Oči

 • Vratne vene

 • Auskultacija srca i pluća

 • Palpacija pulsa

 • Pregled nogu i gležnjevi radi znakova oticanja

 • Pregled kože

Liječnici traže bljedilo, znojenje ili pospanost, koji mogu biti suptilni pokazatelji srčanih poremećaja. Zabilježe se također opće raspoloženje i osjećaj vlastite dobrobiti, koji također mogu biti promijenjeni uslijed bolesti srca.

Boja kože se procjenjuje jer blijeda, plavkasta ili purpurna obojenost (cijanoza) može ukazivati na nisku razinu crvenih krvnih stanica (anemija) ili neadekvatan protok krvi. Ovi nalazi mogu upućivati na nedostatnu opskrbu kože kisikom iz krvi zbog bolesti pluća, zatajivanja srca ili različitih problema s cirkulacijom.

Puls u arterijama vrata, ispod ruku, na laktovima i zapešćima, u trbuhu, u preponama, iza koljena te na gležnjevima i stopalima se palpira kako bi se procijenilo je li dotok krvi odgovarajući i jednak na obje strane tijela. Abnormalnost može ukazivati na poremećaj srca ili krvnih žila.

Vene vrata pregledavaju se dok osoba leži tako da je gornji dio tijela pod kutom od 45 °. Ove se vene pregledavaju jer su izravno povezane s desom pretklijetkom (gornja komora srca koja prima krv iz tijela bez kisika) i tako daju naznaku volumena i tlaka krvi koji ulazi u desnu stranu srca. Izrazito raširene vene na vratu sugeriraju nenormalno visok tlak u desnoj strani srca.

Liječnici gledaju postojanje oticanja (edema) potkožnog tkiva pritiščući prstima kožu oko gležnjeva i nogu te donjeg dijela leđa. Edem može nastati kao posljedica srčanog zatajivanja ili uslijed bolesti bubrega ili jetre.

Pregledavaju se oči jer je membrana osjetljiva na svjetlo na unutarnjoj površini očiju (mrežnici) jedino mjesto gdje liječnici mogu izravno pregledati vene i arterije. Liječnici koriste oftalmoskop da bi se vidjele krvne žile mrežnice. Vidljive abnormalnosti u mrežnici su česte u osoba s povišenimi krvnim tlakom, šećernom bolesti, arteriosklerozom, i bakterijskom infekcijom srčanih zalistaka (endokarditis).

Lliječnici promatrajte prsa kako bi odredili odrediti jesu li brzina disanja i pokreti prsnoga koša normalni. Perkusijom prsnoga koša prstima, liječnici mogu odrediti jesu li pluća ispunjena zrakom, što je normalno, ili sadrže tekućinu (pleuralni izljev), što je patološki nalaz i može biti uzrokovano srčanim zatajivanjem i određenim bolestima pluća. Prekusijom također možemo odrediti je li vrećica koja obuhvaća srce (perikard) ispunjena tekućinom.

Liječnici osluškuju šum disanja pomoću stetoskopa. Prisutnost krepitacija može sugerirati da se nalazi tekućina u plućima što može biti posljedica srčanog zatajivanja.

Stavljanjem ruke na prsni koš bolesnika, liječnici mogu osjetiti (papiratii) gdje je otkucaj srca najjači i tako odrediti je li srce uvećano. Kvaliteta i jačina kontrakcija tijekom svakog otkucaja srca također se može odrediti. Ponekad nenormalan, turbulentan protok krvi unutar krvnih žila ili između srčanih komora uzrokuje vibraciju (engl. "thrill") koja se može osjetiti vršcima prstiju ili dlanom.

Slušanjem (auskultiranjem) srca stetoskopom, liječnici mogu čuti karakteristične zvukove uzrokovane otvaranjem i zatvaranjem srčanih zalistaka. Bolesti zalistaka i srčanih struktura stvaraju turbulentni protok krvi koji uzrokuje karakteristične zvukove koji se nazivaju šumovi. Turbulentni protok krvi obično se javlja kako se krv kreće kroz sužene ili propuštajuće zaliske. Međutim, ne uzrokuju svi srčani poremećaji šum, a jednako tako ne ukazuju svi šumovi na bolest srca. Primjerice, trudnice obično imaju šum na srcu zbog normalnog povećanja protoka krvi. Bezopasni srčani šumovi također su česti kod dojenčadi i djece zbog brzog protoka krvi kroz manju strukturu srca. Kako stijenke krvnih žila, zalisci i druga tkiva postupno postaju kruća u starijih osoba, krv može turbulentno teći, čak i kada nema ozbiljnog srčanog poremećaja. Također, liječnici mogu čuti klikove i pucketanje kada se otvori bolestan zalistak. Galopni ritam (zvuk kóji podsjeća na galop konja), uslijed nastanka jednog ili dva dodatna srčana tona, često se može čuti u bolesnika sa srčanim zatajivanjem.

Postavljanjem stetoskopa na arterije i vene drugdje na tijelu, liječnici mogu slušajte zvukove turbulentnog protoka krvi . Šumovi mogu biti uzrokovani suženjem krvnih žila, povećanim protokom krvi ili patološkom komunikacijom između arterije i vene (arteriovenska fistula).

Liječnici palpacijom abdomena mogu odrediti je li jetra povećana. Uvećanje može značiti da se krv skuplja u glavnim venama koje vode do srca. Oticanje abdomena zbog nakupljanja tekućine može ukazivati na zatajenje srca. Laganim pritiskom na trbuh, liječnik provjerava puls i određuje širinu abdominalne aorte.

Ambulantno (kućno) praćenje arterijskog tlaka

Ako nije jasna dijagnoza povišenog arterijskog tlaka (na primjer, ako se mjerenja provedena u ambulanti previše razlikuju), može se koristiti 24-satni monitor krvnog tlaka. Monitor je prijenosni uređaj na baterijski pogon, koji se nosi na kuku, a povezan je s manžetom za krvni tlak, koja se nosi na ruci. Ovaj monitor opetovano bilježi krvni tlak tijekom dana i noći tijekom razdoblja od 24 ili 48 sati. Očitanja ne određuju samo prisutnost visokog krvnog tlaka, već i koliko je to ozbiljno.

Liječnici često preporučuju osobama s povišenim krvnim tlakom da nadziru vlastiti krvni tlak kod kuće. Samo-praćenje vjerojatno pomaže motivirati bolesnike da slijede preporuke liječnika u vezi liječenja. Jedna od opcija za kućni nadzor krvnog tlaka je jeftin kućni monitor krvnog tlaka. Monitor je prijenosni uređaj na baterijski pogon, koji se nosi na kuku, a povezan je s manžetom za krvni tlak, koja se nosi na ruci. Iako ovi monitori obično nisu toliko precizni kao uređaji koji se koriste u liječničkoj ordinaciji, ljudima omogućuje češću kontrolu krvnog tlaka i olakšava njihovo liječenje.