Biologija usta

Autor: Rosalyn Sulyanto, DMD, MS
Urednici sekcije i prijevod: Martina Romić Knežević, dr. med. dent. i Ivica Knežević, dr. med. dent.

Usta su ulaz u probavni i dišni sustav. Unutrašnjost usta obložena je sluznicama. Kada je zdrava, sluznica usne šupljine je crvenkasto ružičasta. Desni (gingiva) blijedo su ružičasti i dobro pristaju oko zuba.

Nepce, čini krov usta i podijeljen je na dva dijela. Prednji dio ima nabore i tvori tvrdo nepce. Stražnji dio je glatke površine i čini meko nepce.

Vlažne sluznice usta nastavljaju se prema vani, formirajući ružičasti i sjajni dio usana, koji se susreće s kožom lica na granici crvenila (vermilion). Sluznica usana, iako navlažena slinom, sklona je sušenju.

Nepčana resica je uska mišićna struktura koja visi na stražnjem dijelu usta i može se vidjeti kada osoba kaže "Aaaaa." Resica visi sa stražnjeg dijela mekog nepca, što razdvaja stražnji dio nosa od stražnjeg dijela usta. U normalnim uvjetima, resica visi okomito.

Jezik leži na podu usta i odgovoran je za okus i miješanje hrane. Površina jezika obično nije glatka. Prekriven je sitnim izbočinama (papile) koje sadrže okusne pupoljke koji su odgovorni za osjet okusa.

Osjetilo okusa je relativno jednostavno, razlikuje slatke, kisele, slane, gorke i "savory"(također nazvane umami, okus mononatrijevog glutamata). Ovi okusi mogu se otkriti po cijelom jeziku, ali određena područja su osjetljivija za svaki okus. Slatki osjetni pupoljci nalaze se na vrhu jezika. Slani osjetni pupoljci nalaze se na prednjim stranama jezika. Kiseli osjetni pupoljci nalaze se duž bočnih strana jezika. Gorki osjetni pupoljci nalaze se na zadnjoj trećini jezika.

Miris je osjet koji osjećamo pomoću olfaktornih receptora visoko u nosu. Miris je mnogo složeniji od okusa i razlikujemo mnoge suptilne varijacije. Osjeti okusa i mirisa rade zajedno kako bi omogućili ljudima da prepoznaju i cijene okuse ().

Pogled na usta

Žlijezde slinovnice proizvode slinu. Postoje tri glavna para žlijezda slinovnica: podušna, podčeljusna i podjezična. Osim glavnih žlijezda slinovnica, mnoge sićušne žlijezde slinovnice raspoređene su kroz cijela usta. Slina prolazi iz žlijezda u usta kroz male cijevi (kanale).

Slina ima nekoliko uloga. Slina pomaže u žvakanju i hranjenju sljepljivanjem hrane u grudice, tako da hrana može kliziti iz usta dalje u jednjak i također otapanjem hrane kako bi se lakše kušala. Slina također oblaže čestice hrane probavnim enzimima i započinje probavu. Nakon što se hrana pojede, protok sline ispire bakterije koje mogu uzrokovati propadanje zuba (karijes) i druge poremećaje. Slina pomaže u održavanju zdravih usta i sprječava gubitak minerala iz zuba. Ne samo da neutralizira kiseline proizvedene od bakterija, već sadrži i mnoge tvari (kao što su antitijela i enzimi) koje ubijaju bakterije, kvasce i viruse.