Freibergova bolest

Autor: Kendrick Alan Whitney, DPM
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Srđan Novak, dr. med.
Prijevod: Nino Zahirović, dr. med.

Freibergova bolest je smrt tkiva (nekroza) dijelova kostiju u svodu stopala, obično uz veliki palac (druga metatarzalna glava).

(Vidi također Pregled problema stopala.)

Freibergova bolest je čest uzrok boli u svodu stopala (metatarsalgia). Uzrok je ozljeda kosti. Ovaj se poremećaj obično javlja kod djevojčica koje prolaze kroz pubertet i koje brzo rastu ili kod osoba kod kojih je kost povezana s bazom palca (prva metatarzalna kost) kratka ili je druga metatarzalna kost duga. U oba slučaja, druga metatarzalna glava može biti podvrgnuta ponovnim stresovima kao što su tijekom plesa, trčanja ili trčanja.

Simptomi

Bol je obično jača kada nosite težinu, pogotovo kada se odgurnete od stopala ili kada nosite cipele s visokom petom. Zglob može biti otečen i ukočen.

Dijagnoza

  • Rendgenski zraci

Liječnici rade x-zrake kako bi potvrdili dijagnozu Freibergova oboljenja.

Liječenje

  • Injekcije kortikosteroida

  • Promjene obuće ili ortoze

  • Rijetko operacije

Da bi ublažili bolne upale, liječnici mogu ubrizgati kortikosteroidi i reći ljudima da se odmaraju i drže težinu podalje od stopala.

Cipele s niskom petom, vjerojatno one koje imaju deblji potplat od normalnih i zaobljenih potpetica (koje se nazivaju izmjenom jedara), ili umetci ili drugi uređaji smješteni u cipelu koji mijenjaju položaj ili raspon pokreta stopala za ublažavanje pritiska na zahvaćene zglobove ili bolna područja (ortoze).

Rijetko, liječnici mogu kirurškim putem ukloniti drugu metatarzalnu kost kako bi se ublažila bol koju je teško upravljati.