Gestacijski pemfigoid

Autor: Antonette T. Dulay, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Ivana Omazić, dr. med.

Gestacijski pemfigoid je osip koji intenzivno svrbi i javlja se isključivo tijekom trudnoće.

  • Tipično, osip počinje oko pupka, pojavljuje se tijekom 2. ili 3. tromjesečja i nestaje unutar nekoliko tjedana ili mjeseci nakon poroda.

  • Dijete obično nije zahvaćeno iako neki razvijaju sličan osip, koji nestaje bez liječenja u roku od nekoliko tjedana.

  • Liječnici obično dijagnosticiraju gestacijski pemfigoid na temelju izgleda osipa.

  • Osip se liječi kortikosteroidnom kremom ili, ako je težak, uzimanjem kortikosteroida na usta.

Komplikacije trudnoće, kao što je gestacijski pemfigoid, su problemi koji se javljaju samo tijekom trudnoće. Mogu utjecati na ženu, fetus ili oboje i mogu se pojaviti u različito vrijeme tijekom trudnoće. Međutim, većina komplikacija u trudnoći može se učinkovito liječiti.

Smatra se da je gestacijski pemfigoid uzrokovan abnormalnim antitijelima koja napadaju vlastita tkiva tijela—autoimuna reakcija. To je relativno rijetko.

Simptomi

Osip može početi kao plosnate ili povišene crvene točke koje se često prvo formiraju na trbuhu oko pupka. Tada nastaju žuljevi i osip se širi. Plikovi su mali ili veliki, nepravilno oblikovani i ispunjeni tekućinom. Osip je vrlo svrbež. Osip se može proširiti na ostatak tijela, uključujući trup, ruke, noge, dlanove i tabane. Lice i usta obično nisu zahvaćena.

Osip se obično pojavljuje tijekom drugog ili trećeg trimestra. Međutim, može se pojaviti ranije ili odmah nakon isporuke. Tipično, osip se pogoršava ubrzo nakon porođaja i nestaje za nekoliko tjedana ili mjeseci. Često se pojavljuje tijekom kasnijih trudnoća i ponekad se ponovno pojavljuje ako žena kasnije uzima oralne kontraceptive. Također se može ponovo pojaviti dok žene imaju mjesečnicu ili kad jajnici ispuštaju jaje (pri ovulaciji).

Obično, dijete je nepromijenjeno. Ali povremeno se beba rađa sa sličnim osipom koji obično nestaje bez liječenja u roku od nekoliko tjedana. Također, kada žene imaju pemfigoidnu gestaciju, rizik od problema, uključujući i smrt bebe, povećava se ako se bebe rode prerano ili nisu narasle koliko se očekivalo (mala za gestacijsku dob).

Dijagnoza

  • Liječnička procjena

  • Ponekad biopsija kože

Gestacijski pemfigoid se dijagnosticira na temelju izgleda osipa. Ponekad liječnici uzimaju uzorak kože iz zahvaćenog područja (biopsija kože) i testiraju ga na abnormalna antitijela.

Mogu se raditi pretrage za procjenu dobrobiti fetusa, kao što su non-stres test, ultrazvuk i elektronički nadzor fetusa.

Liječenje

  • Kortikosteroidi

Primjena kortikosteroidne kreme (kao što je triamkinolon) izravno na kožu često pomaže.

Kod rasprostranjenijih osipa kortikosteroid (kao što je prednizon) se daje na usta.

Antihistaminici koji ne uzrokuju pospanost, uzeti na usta, također se mogu koristiti za ublažavanje svraba.