Analiza plinova u arterijskoj krvi (ABS) i pulsna oksimetrija

Autor: Rebecca Dezube, MD, MHS
Urednik sekcije: Željko Ivančević, dr. med.
Prijevod: Željko Ivančević, dr. med.

Test za određivanje plinova u arterijskoj krvi podrazumijeva mjerenje koncentracije kisika i ugljičnog dioksida u arterijskoj krvi i određivanje kiselosti (pH) krvi. Uzimanje uzorka krvi iz arterije pomoću igle može izazvati bol koja traje nekoliko minuta. Obično se uzorak uzima iz arterije nešto iznad ručnog zgloba (radijalna arterija). Razina kisika, ugljičnog dioksida i kiselosti važni su pokazatelji rada pluća, jer navedeni parametri odražavaju koliko dobro pluća dovode kisik u krv i odvode ugljični dioksid iz krvi.

(Vidi također Anamneza i fizikalni pregled za plućne bolesti.)

Pulsna oksimetrija

Razina kisika u krvi (oksigenacija) može se izmjeriti bez uzimanja uzorka krvi pomoću senzora postavljenog na prst ili ušnu školjku—postupkom koji se zove pulsna oksimetrija. Međutim, kada liječnik treba izmjeriti i razinu ugljičnog dioksida ili kiselosti krvi (npr. kod određenih ljudi koji su ozbiljno bolesni), obično je potrebno izmjeriti plinove u arterijskoj ili venskoj krvi. Postoje noviji načini mjerenja ugljičnog dioksida za koje nisu potrebni uzorci krvi, ali ove su metode manje točne i nisu uvijek raspoložive.

Liječnici mogu koristiti pulsnu oksimetriju za vrijeme ili nakon što je osoba šetala uokolo ili se uspinjala stepenicama kako bi provjerili smanjuje li napor razinu kisika u krvi.