Tkiva i organi

Autor: Alexandra Villa-Forte, MD, MPH
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Domagoj Butigan, dr. med.

Tkiva su srodne stanice koje su zajedno povezane. Stanice u tkivu nisu identične, ali rade zajedno kako bi izvršile određene funkcije. Uzorak tkiva koji je uklonjen radi pregleda pod mikroskopom (biopsija) sadrži mnogo vrsta stanica iako liječnik može biti zainteresiran samo za jedan specifičan tip.

Vezivno tkivo je čvrsto, često je vlaknasto, a povezuje tjelesne organe te pruža potporu i elastičnost. Prisutno je u gotovo svakom organu, tvoreći velik dio kože, tetiva, zglobova, ligamenata, krvnih žila i mišića. Karakteristike vezivnog tkiva i različitih vrsta stanica koje sadrži variraju ovisno o tome gdje se u tijelu nalaze.

Unutar torza

Organi su prepoznatljive strukture tijela (na primjer srce, pluća, jetra, oči i želudac) koje obavljaju određene funkcije. Organ se sastoji od više vrsta tkiva i zato ima više vrsta stanica. Na primjer, srce sadrži mišićno tkivo koje se stišće radi pumpanja krvi, fibrozno tkivo koje izgrađuje srčane zaliske i posebne stanice koje održavaju brzinu i ritam otkucaja srca. Oko sadrži mišićne stanice koje otvaraju i zatvaraju zjenicu, prozirne stanice koje čine leću i rožnicu, stanice koje proizvode tekućinu u oku, stanice koje osjećaju svjetlost i živčane stanice koje provode impulse u mozak. Čak i organ koji je naizgled jednostavan kao žučni mjehur sadrži različite vrste stanica kao što su one koje tvore podstavu otpornu na iritativne učinke žuči, mišićne stanice koje se skupljaju radi izbacivanja žuči i stanice koje tvore vlaknastu, vanjsku ovojnicu koja drži vrećicu zajedno.