Dispareunija

Autor: Rosemary Basson, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Ivana Nikolac, dr. med.

Dispareunija je bol prilikom pokušaja seksualnog odnosa ili druge seksualne aktivnosti koja uključuje penetraciju ili bol prilikom tih aktivnosti,

 • Bol može biti površinska ili duboka.

 • Može biti posljedica suhoće rodnice ili poremećaja genitalnih organa.

 • Dijagnoza se temelji na simptomima i pregledu zdjelice.

 • Anestetičke masti, lubrikanti, vježbe za opuštanje zdjeličnih mišića ili promjena položaja za spolni odnos mogu pomoći.

 • Uzrok, ako se identificira, tretira se.

Bol može biti površinska, u području oko otvora vagine (genitalno područje ili vulva). Bol može biti i duboka te se osjetiti unutar zdjelice prilikom dubljeg ulaska penisa ili pomagala. Bol može biti goruća, probadajuća ili grčevita. Mišići zdjelice se zgrče, što povećava bol, bilo da je površinska ili duboka.

Bol, uključujući dispareuniju, uvelike je pod utjecajem emocija. Na primjer, manja nelagoda može se osjećati kao jaka bol nakon traumatskog seksualnog iskustva, kao što je silovanje. Ljutnja prema seksualnom partneru, strah od intimnosti ili trudnoće, negativna slika o sebi, ili uvjerenje da bol nikada neće nestati, može uzrokovati još jaču bol.

Uzroci

Uzroci variraju ovisno o tome da li je bol površinska ili duboka.

Površinska bol

Odnos može biti bolan jer vagina ne izlučuje dovoljno tekućine. Tada je vagina suha, a podmazivanje za spolni odnos nije dostatno. Neadekvatno podmazivanje često je posljedica nedovoljne predigre. Također, kako žene stare, sluznica vagine se stanjuje i može se osušiti je se smanjuje razina estrogena. Ovo stanje se naziva atrofični vaginitis. Tijekom dojenja vagina se može osušiti jer su razine estrogena niske. Uzimanje antihistaminika može uzrokovati blagu, privremenu suhoću vagine.

Površinska bol također može nastati zbog sljedećeg:

 • Povećana osjetljivost genitalnog područja na bol (izazvana vestibulodinija - vidi: Provocirana vestibulodinija ), što je najčešći uzrok

 • Upala ili infekcija genitalnog područja (uključujući genitalni herpes), vagine ili Bartolinijevih žlijezda (male žlijezde s obje strane vaginalnog otvora)

 • Upala ili infekcija mokraćnog sustava

 • Ozljede u području genitalija

 • Radioterapija vaginalnog područja, koja može učiniti vaginu manje elastičnom i može uzrokovati ožiljke, čineći područje oko vagine manjim i kraćim

 • Alergijska reakcija na kontracepcijske pjene ili žele ili kondome od lateksa

 • Nevoljna kontrakcija vaginalnih mišića (vaginizam)

 • Rijetko, kongenitalna abnormalnost (kao što je abnormalna podjela unutar vagine) ili himen koji ometa ulazak penisa

 • Operacija koja sužava vaginu (na primjer, za popravak tkiva rastrganih tijekom poroda ili za ispravljanje poremećaja dna zdjelice— vidi: Prolaps zdjeličnih organa (POP))

Himen je membrana koja okružuje ili, u vrlo malo žena, pokriva otvor vagine. Kada žene prvi put imaju spolni odnos, himen, ako nije prethodno rastegnut (na primjer, od upotrebe tampona ili seksualne stimulacije prstom u vagini), može se razderatii, uzrokujući bol i krvarenje. Nekoliko žena se rađa s abnormalno čvrstim himenom.

Duboka bol

Duboka bol tijekom ili nakon spolnog odnosa može biti posljedica sljedećeg:

 • Infekcija cerviksa, maternice ili jajovoda (upalna bolest zdjelice), što može uzrokovati stvaranje gnojnih apscesa u zdjelici

 • Endometrioza

 • Tvorbe u zdjelici (kao što su tumori i ciste jajnika)

 • Trake ožiljkastog tkiva (adhezije) između organa u zdjelici, koje se mogu formirati nakon infekcije, operacije ili radijacijske terapije raka zdjeličnih organa (kao što su mokraćni mjehur, maternica, cerviks, jajnici)

Ponekad neki od tih poremećaja (kao što su miomi) uzrokuje da se maternica savije u suprotnom smjeru od uobičajenog (retroverzija), što može uzrokovati duboku bol. Jaka nevoljna kontrakcija mišića zdjelice (zvana hipertonijom mišića zdjelice) može uzrokovati ili proizaći iz duboke boli.

Dijagnoza

Dijagnoza se temelji na opisu problema žene, uključujući kada i gdje se osjeća bol, te na rezultatima fizičkog pregleda. Genitalno područje se pažljivo, ali temeljito pregleda kako si be pronašli mogući uzroci, poput znakova upale ili abnormalnosti. Ako liječnici pronađu abnormalno područje, mogu uzeti uzorak za pregled pod mikroskopom (biopsija).

Liječnik može lagano dotaknuti područje pamučnim štapićem kako bi utvrdio gdje se bol pojavljuje. Liječnik provjerava zategnutost mišića zdjelice oko vagine umetanjem jednog ili dva prsta u rukavicu u vaginu. Da bi provjerio maternicu i jajnike, liječnik zatim stavlja drugu ruku na donji trbuh. Može se obaviti i rektalni pregled.

Liječenje

Parove se potiče da pronađu načine za postizanje uzajamnog užitka (uključujući orgazme i ejakulaciju) koji ne uključuju penetraciju - na primjer, stimulacija koja uključuje usta, ruke ili vibrator.

Kod površinske boli može pomoći primjena anestetskih masti i toplih kupki, kao i obilno korištenje lubrikanta prije odnosa. Poželjni su lubriknti na bazi vode, umjesto vazelina ili drugih lubrikanata na bazi ulja. Lubrikanti na bazi ulja mogu osušiti vaginu i mogu oštetiti sredstva za zaštitu od lateksa kao što su kondomi i dijafragme. Provođenje više vremena u predigri može povećati podmazivanje vagine.

Kod duboke boli može pomoći pronalazak drugačijeg položaja za seks. Na primjer, kada je žena na vrhu može imati više kontrole nad penetracijom kao i neki drugi položaj kojim može ograničiti dubinu ulaska penisa.

Specifičniji tretman ovisi o uzroku, kao u sljedećem primjerima:

 • Stanjivanje i sušenje vagine nakon menopauze: estrogen koristiti vaginalno kao kremu (s plastičnim aplikatorom), tabletu, ili prsten (slično dijafragmi) ili uzimati na usta (kao dio hormonske terapije)

 • Infekcije: Antibiotici, antifungalni lijekovi ili drugi lijekovi prema potrebi ( vidi: )

 • Ciste ili apscesi: Kirurško uklanjanje

 • Kruti himen ili neka druga urođena abnormalnost: Operacija za ispravljanje

Psihološke terapije, kao što su kognitivno-bihevioralna terapija i kognitivna terapija utemeljena na usredotočenoj svjesnosti (MBCT -), mogu koristiti nekim ženama. Pomnost uključuje fokusiranje na ono što se događa u ovom trenutku, bez prosuđivanja ili praćenja onoga što se događa.

Vježbe opuštanja mišića zdjelice, ponekad s biofeedbackom ( vidi: Biofeedback), može pomoći ženama s uskim mišićima zdjelice naučiti ih svjesno opustiti.