Problemi s amnionskom tekućinom

Autor: Antonette T. Dulay, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Ivana Omazić, dr. med.

Amnionska tekućina je tekućina koja okružuje fetus u maternici. Tekućina i fetus sadržani su u membranama koje se nazivaju amnionska vreća. Problemi s amnionskom tekućinom uključuju previše ili premalo amnionske tekućine i infekciju tekućine, amnionske vrećice i/ili posteljice (tzv. intraamniotska infekcija).

Komplikacije trudnoće, kao što su previše ili premalo amnionske tekućine, su problemi koji se javljaju samo tijekom trudnoće. Mogu utjecati na ženu, fetus ili oboje i mogu se pojaviti u različito vrijeme tijekom trudnoće. Međutim, većina komplikacija u trudnoći može se učinkovito liječiti.

Previše amnionske tekućine

Previše amnionske tekućine (polihidramnij ili hidramnij) rasteže maternicu i vrši pritisak na dijafragmu trudnica.

Previše tekućine se može nakupiti zbog sljedećeg:

Međutim, u pola slučajeva je uzrok nepoznat.

Previše amnionske tekućine može dovesti do nekoliko problema:

Premalo amnionske tekućine

U sljedećim situacijama postoji tendencija da bude premalo amnionske tekućine:

U mnogim slučajevima je uzrok nepoznat.

Uzimanje određenih lijekova kao što su inhibitori angiotenzin-konvertirajućeg enzima (ACE) (uključujući enalapril ili kaptopril) tijekom 2. i 3. tromjesečja može rezultirati s premalo amnionske tekućine. Ovi lijekovi se obično izbjegavaju tijekom trudnoće. Međutim, rijetko se koriste za liječenje teškog zatajenja srca. Uzimanje nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAIL, kao što je ibuprofen) u kasnoj trudnoći također može smanjiti količinu amnionske tekućine.

Premalo amnionske tekućine (oligohidramnij) također može uzrokovati probleme, kao što su sljedeći:

 • Ako se količina tekućine smanji, fetus se može komprimirati, što dovodi do deformiteta udova, spljoštenog nosa, udubljene brade i drugih problema.

 • Pluća ploda ne mogu normalno sazrijevati. (Kombinacija nezrelosti pluća i deformiteta zove se Potterov sindrom.)

 • Fetus možda neće moći podnijeti vaginalni porođaj, čineći carski rez nužnim.

 • Fetus može umrijeti.

 • Fetus možda neće rasti onoliko koliko se očekivalo (tzv. malen za gestacijsku dob).

Žene mogu primijetiti da se fetus ne kreće toliko kao ranije u trudnoći.

Dijagnoza

 • Liječnička procjena

 • Ultrazvuk

 • Testovi za utvrđivanje uzroka

Liječnici mogu posumnjati na previše ili premalo amnionske tekućine kada je maternica prevelika ili premala za duljinu trudnoće.

Ponekad se problem slučajno otkrije tijekom ultrazvuka. Ako se otkrije problem, liječnici mogu koristiti ultrazvuk kako bi utvrdili koliko je amnionske tekućine prisutno.

Ako liječnici otkriju previše ili premalo amnionske tekućine, traže mogući uzrok. Na primjer, mogu pregledati vaginu i cerviks kako bi utvrdili jesu li membrane oko fetusa prerano pukle.

Mogu se napraviti testovi kako bi se utvrdilo jesu li prisutni poremećaji koji utječu na amnionsku tekućinu (kao što su infekcije ili dijabetes). Ultrazvukom i drugim testovima (primjerice amniocentezom) može se provjeriti jesu li kod fetusa prisutni urođeni defekti.

Liječenje

 • Ultrasonografija za praćenje rasta fetusa i mjerenje razine amnionske tekućine

 • Praćenje srčanog ritma fetusa

 • Liječenje bilo kojeg podležećeg poremećaja

 • Ponekad uklanjanje amnionske tekućine

 • Porođaj

Ultrazvuk se radi redovito kako bi se pratilo koliko fetus raste i izmjerila količina plodove vode. Srčani ritam fetusa se također redovito prati kada fetus miruje i kada se kreće. Ovim testom se provjerava dobrobit fetusa (tzv. non-stres test—vidi bočnu traku Monitoriranje fetusa).

Bilo kakav podležeći poremećaj, kao što je dijabetes i visok krvni tlak, se liječi.

Kada ima previše amnionske tekućine, liječnici rijetko uklanjaju višak tekućine. Međutim, amnionska tekućina se može ukloniti iglom kroz ženin trbuh kada:

 • Porođaj počne rano.

 • Pojave se ozbiljni problemi.

Kada ima previše amnionske tekućine, liječnici u određenim slučajevima planiraju porođaj s 39 tjedana.

Kada ima premalo amnionske tekućine, većina stručnjaka obično preporučuje porođaj između 36. i 37. tjedna, ovisno o tome kako je fetus.