Testovi okultnog krvarenja

Autor: Jonathan Gotfried, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Filip Brusić, dr. med.

Krvarenje u probavnom sustavu može biti uzrokovano nečim beznačajnim poput iritacije sluznice ili ozbiljnim kao što je rak. Male količine krvi u stolici koje se ne mogu vidjeti golim okom (okultno krvarenje) i ne mijenjaju boju stolice mogu se otkriti uz pomoć kemikalija. Otkrivanje tako malih količina krvi može biti prvi znak u otkrivanju čireva, raka ili drugih abnormalnosti. Testiranje stolice na genetski materijal stanica raka može se koristiti u otkrivanju raka.

Test stolice baziran na Guaiacu

U ovom se testu, kemikalija nazvana guaiac koristi za otkrivanje krvi u stolici. Liječnik dobiva uzorak stolice za ovaj test pregledom rektuma prstom u rukavici. Uzorak stolice se postavlja na komad filter papira prolivenog guaiacom. Zatim se dodaje i druga tekuća kemikalija (peroksidaza). Uzorak mijenja boju ako je prisutna krv.

Još poželjnije je da pacijent kući ponese komplet koji sadrži filter papire. Zatim postvavlja uzorke tri različite stolice na filter papir koji potom šalje liječniku na testiranje.

Ako se otkrije krv, potrebni su daljnji testovi kako bi se odredio uzrok.

Prije ovog testa, pacijentima je potrebno reći da izbjegavaju određene namirnice (kao što je crveno meso) i da ograniče unos vitamina C na manje od 250 miligrama dnevno 3 dana prije.

Fekalni imunokemijski test (FIT)

Fekalni imunokemijski test (FIT) koristi antitijela usmjerena protiv ljudskog hemoglobina (proteina u crvenim krvnim stanicama koji daje krvi crvenu boju) kako bi se otkrila krv u stolici. Za ovaj test, pacijenti kod kuće prikupljaju uzorke stolice pomoću pribora sličnom onome koji se koristi u testu stolice baziranom na guaiacu.

Ako se otkrije krv, potrebni su daljnji testovi kako bi se odredio uzrok.

Ovaj test ne zahtijeva ograničenja u prehrani, lijekovima ili vitaminima.

Ovi novi imunokemijski testovi du precizniji nego stariji testovi bazirani na guaiacu te se navode kao testovi izbora u većini medicinskih smjernica za probir karcinom debelog crijeva. FIT test se preporučuje jednom godišnje za probir na rak debelog crijeva.

Genetsko ispitivanje stolice (FIT-DNA test)

Ovaj pristup koristi kombinaciju genetskog (DNK) testiranja na prisutnost genetičkog materijala povezanog s rakom debelog crijeva i fekalnog imunološkog testa (FIT - antitijela usmjerena protiv ljudskog hemoglobina koji se koristi otkrivanje krvi u stolici). Pacijenti skupljaju uzorke kod kuće pomoću pribora te ih šalju u laboratorij.

Ako su rezultati testa abnormalni, potrebni su daljnji testovi kako bi se odredio uzrok.

Ovaj test ne zahtijeva ograničenja u prehrani, lijekovima ili vitaminima.

Ovaj je test precizniji od običnog fekalnog imunološkog testa i radi se svake 3 godine. Međutim, FIT-DNA test je vrlo skup.