Pregled psihosocijalnih problema u adolescenata

Autor: Sharon Levy, MD, MPH
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Tonka Borovina, dr. med.

Psihološki i socijalni problemi, posebice oni koji se odnose na ponašanje i probleme u školi, češći su tijekom adolescencije nego u bilo kojem drugom razdoblju djetinjstva. Adolescenti su mnogo neovisniji i mobilniji te su često izvan izravne kontrole odraslih. Kada loše ponašanje postane ozbiljno i učestalo, stručnjak za mentalno zdravlje bi trebao procijeniti ima li adolescent psihosocijalni poremećaj. Konkretno, depresija, tjeskoba i poremećaji hranjenja su česti tijekom adolescencije. Adolescenti koji imaju anksioznost ili poremećaje raspoloženja mogu imati fizičke simptome kao što su umor ili kronični umor, vrtoglavica, glavobolja i bolovi u trbuhu ili prsima.

Depresija je česta među adolescentima što liječnici aktivno provjeravaju tijekom pregleda.

Samoubojstvo je rijetko, ali misli o samoubojstvu (koje se nazivaju suicidalne ideacije) su češće. Suicidalne ideacije odmah zahtijevaju procjenu mentalnog zdravlja; od roditelja se ne bi trebalo očekivati da sami procjene koliko je "ozbiljan" problem.

Anksioznost se često manifestira tijekom adolescencije, kao i poremećaji raspoloženja te poremećaji nedovoljno kontroliranog ponašanja poput poremećaja sa suprotstavljanjem i prkošenjem i poremećaja ophođenja.

Poremećaji mišljenja u kojima je pojedincu teško razlikovati fantaziju od stvarnosti (također se nazivaju psihotičnim poremećajima), najčešće počinju tijekom adolescencije ili rane odrasle dobi. Prva epizoda psihoze naziva se psihotični slom. Shizofrenija i shizoafektivni poremećaj su primjeri poremećaja mišljenja. Psihotični periodi mogu biti povezani s uporabom droga. U tim slučajevima psihoza može nestati nakon nekog vremena. Psihotične epizode se mogu javiti s uporabom marihuane, osobito jestivih proizvoda.

Poremećaji u prehrani, osobito u djevojaka, česti su i mogu biti opasni po život. Neki adolescenti idu izvanredno daleko kako bi sakrili simptome poremećaja prehrane što može uključivati značajno smanjenje unosa hrane, čišćenje nakon jela, korištenje laksativa ili ekstenzivno, snažno vježbanje.

Liječnici često mogu prepoznati te probleme. Mogu ponuditi adolescentima praktične savjete i kada je to prikladno, potaknuti adolescente da prihvate liječenje koje pružaju specijalisti.

(Vidi također Uvod u probleme adolescenata.)

Više informacija

  • National Suicide Prevention Lifeline