Upalna bolest zdjelice (PID)

Autor: Oluwatosin Goje, MD, MSCR
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Ivana Nikolac, dr. med.

Upalnaa bolest zdjelice je infekcija gornjih ženskih reproduktivnih organa (maternica, jajovodi i jajnici).

 • Upalna bolest zdjelice se obično prenosi tijekom spolnog odnosa sa zaraženim partnerom.

 • Žene tipično imaju bol u donjem dijelu trbuha, vaginalni iscjedak i nepravilno vaginalno krvarenje.

 • Dijagnoza se temelji na simptomima, analizi sekreta iz vrata maternice i vagine, a ponekad i ultrazvučnom pregledu.

 • Spolni odnos sa samo jednim partnerom i korištenje kondoma smanjuje rizik od infekcije.

 • Antibiotici mogu eliminirati infekciju.

Upalna bolest zdjelice može biti infekcija

Ako je infekcija teška, može

 • Proširiti se na jajnike (ooforitis)

 • Proizvesti nakupinu gnoja u jajovodima (tubo-ovarijski apsces)

Upalna bolest zdjelice je najčešći preventabilni uzrok neplodnosti u Sjedinjenim Američkim Državama. Neplodnost se javlja kod jedne od pet žena s upalnom bolesti zdjelice.

Otprilike jedna trećina žena koje su imale zdjeličnu upalnu bolest ponovno razviju infekciju.

Upalna bolest zdjelice obično se javlja kod seksualno aktivnih žena. Rijetko pogađa djevojčice prije prve menstruacije (menarhe) ili žene tijekom trudnoće ili nakon menopauze. Rizik se povećava za sljedeće žene:

 • One koje su seksualno aktivne i mlađe od 35 godina

 • One čiji partner ne koristi kondom

 • One koje imaju mnogo seksualnog partnera ili pak novog seksualnog partnera

 • One koje imaju spolno prenosive bolesti ili bakterijsku vaginozu

 • One koje su ranije imale upalnu bolest zdjelice

 • One s nižim socioekonomskim statusom (koje obično imaju manji pristup zdravstvenoj zaštiti)

Uzroci

Upalnu bolest zdjelice obično uzrokuju bakterije iz vagine. Najčešće se bakterije prenose tijekom spolnog odnosa s partnerom koji ima spolno prenosivu bolest. Najčešći spolno prenosive bakterije su

Te se bakterije obično šire od rodnice do cerviksa (donji dio maternice koji se otvara u vaginu), gdje uzrokuju infekciju (cervicitis). Ove infekcije mogu ostati u cerviksu ili se proširiti prema gore, što uzrokuje upalnu bolest zdjelice.

Upalna bolest zdjelice također se često javlja kod žena koje imaju bakterijsku vaginozu. Bakterije koje uzrokuju bakterijsku vaginozu obično obitavaju u vagini. One uzrokuju simptome i proširuju se na druge organe samo ako se njihov broj poveća. Nije poznato da li je bakterijska vaginoza spolno prenosiva.

Rjeđe, žene se mogu zaraziti tijekom vaginalnog porođaja, pobačaja ili medicinskog postupka, kao što su dilatacija i kiretaža (D i C) ili ginekoloških operacija - kada se bakterije unose u vaginu ili kada se bakterije koje normalno obitavaju u vagini premještaju u maternicu.

Ispiranje vagine povećava rizik od infekcije.

Simptomi

Simptomi upalne bolesti zdjelice obično se javljaju krajem menstrualnog perioda ili tijekom nekoliko dana nakon njega. Za mnoge žene, prvi simptom je blaga do umjerena bol u donjem dijelu trbuha, koja može biti izraženija na jednoj strani. Drugi simptomi uključuju nepravilno vaginalno krvarenje i vaginalni iscjedak, ponekad neugodna mirisa.

Kako se infekcija širi, bol u donjem dijelu trbuha postaje sve teža i može biti popraćena groznicom niskog stupnja (obično ispod( 102F (38,9 ° C)) te mučninom ili povraćanjem. Kasnije, vrućica može postati veća, a iscjedak često postaje gnojan i žuto-zelen. Žene mogu osjećati bol tijekom spolnog odnosa ili mokrenja.

Infekcija može biti ozbiljna a uzrokovati samo blage simptome ili ne uzrokovati nikakve. Simptomi gonoreje imaju tendenciju da budu teži od onih klamidijske infekcije ili infekcije uzrokovane bakterijom Mycoplasma genitalium, koje ne moraju uzrokovati iscjedak ili bilo koje druge primjetne simptome.

Komplikacije

Upalna bolest zdjelice može uzrokovati druge probleme, uključujući sljedeće:

 • Neprohodne jajovode

 • Upala trbušne maramice (ozbiljna abdominalna infekcija)

 • Fitz-Hugh-Curtisov sindrom (ozbiljna infekcija tkiva oko jetre)

 • Apsces (kolekcija gnoja)

 • Adhezije (trake ožiljkastog tkiva)

 • Trudnoća u jajovodu (tubarna trudnoća)

Ponekad se inficirani jajovodi blokiraju. Neprohodni jajovodi mogu se proširiti zbog zarobljene tekućine. Žene mogu osjećati pritisak ili kroničnu bol u donjem dijelu trbuha.

Upala trbušne maramice (peritonitis) Razvija se ako se infekcija širi na membranu koja oblaže trbušnu šupljinu i pokriva abdominalne organe. Upala trbušne maramice može uzrokovati iznenadne ili postupne jake bolove u cijelom trbuhu.

Fitz-Hugh-Curtisov sindrom Razvija se ako je infekcija jajovoda posljedica gonoreje ili klamidijske infekcije i širi se na tkiva oko jetre. Takva infekcija može uzrokovati bol u gornjem desnom dijelu abdomena. Bol nalikuje boli zbog poremećaja žučnog mjehura ili žučnih kamenaca.

Apsces se formira u području jajovoda ili jajnika u oko 15% žena koje imaju inficirane jajovode, osobito ako imaju infekciju dulje vrijeme. Apsces ponekad prsne a gnoj se izlije u zdjeličnu šupljinu (uzrokujući peritonitis). Puknuće uzrokuje jake bolove u donjem dijelu trbuha, nakon čega slijede mučnina, povraćanje i vrlo nizak krvni tlak (šok). Infekcija se može proširiti u krvotok (stanje koje se naziva sepsa) i može biti smrtonosna. To je hitno medicinsko stanje.

Priraslice su abnormalne trake ožiljkastog tkiva. Mogu se razviti kada upalna bolest zdjelice proizvodi gnojnu tekućinu. Ta tekućina iritira tkiva i uzrokuje stvaranje traka ožiljnog tkiva u reproduktivnim organima ili između organa u trbuhu. Mogu dovesti do neplodnosti i kronične zdjelične boli. Što je dulja i teža upala i što se češće javlja, to je veći rizik od neplodnosti i drugih komplikacija. Rizik se povećava svaki put kada žena razvije infekciju.

Tubarna trudnoća (vrsta ektopične trudnoće 6 do 10 puta će se češće pojaviti u žena koje su imale upalnu bolest zdjelice. U tubarnoj trudnoći fetus raste u jajovodu, a ne u maternici. Ova vrsta trudnoće ugrožava život žene, a fetus ne može preživjeti.

Dijagnoza

 • Liječnički pregled

 • Ispitivanja na uzorku uzetom iz vrata maternice

 • Test na trudnoću

 • Ponekad ultrasonografija ili laparoskopija

Liječnici posumnjaju na upalnu bolest zdjelice ako žene imaju bolove u donjem dijelu trbuha ili ako imaju neobjašnjiv iscjedak iz vagine, osobito ako su u reproduktivnoj dobi. Učini se fizički pregled, uključujući pregled zdjelice. Bol koja se osjeća u području zdjelice tijekom pregleda zdjelice podržava dijagnozu.

Uzorak se obično uzima iz grlića maternice brisom i testira se kako bi se utvrdilo ima li žena gonoreju ili klamidijsku infekciju. Čak i ako ti testovi ne otkriju gonoreju ili klamidijsku infekciju, žene mogu imati upalnu bolest zdjelice.

Test na trudnoću se radi kako bi se vidjelo da li žena ima tubarnu trudnoću, što može biti uzrok simptoma. Ostali simptomi i rezultati laboratorijskih ispitivanja potvrđuju dijagnozu.

Ultrazvuk zdjelice radi se ako bol sprječava adekvatan fizički pregled ili ako je potrebno više informacija. Može detektirati apscese u jajovodima ili jajnicima i tubarnu trudnoću.

Ako je dijagnoza još neizvjesna ili ako žena ne reagira na liječenje, liječnik može umetnuti endoskopsku cijev (laparoskop) kroz mali rez blizu pupka kako bi prikazao unutrašnjost trbuha i dobio uzorak tekućine za testiranje. Ovaj postupak obično može potvrditi ili isključiti zdjeličnu upalnu bolest.

Prevencija

Prevencija upalne bolesti zdjelice ključna je za zdravlje i plodnost žene.

Suzdržavanje od seksa siguran je način za izbjegavanje spolno prenosivih upalnih bolesti zdjelice. Međutim, ako žena ima spolni odnos sa samo jednim partnerom, rizik od upalne bolesti zdjelice je vrlo nizak, sve dok nijedna osoba nije zaražena bakterijama koje uzrokuju spolno prenosive bolesti.

Ako se pravilno koriste, kondomi mogu spriječiti upalnu bolest zdjelice. Da bi bili učinkoviti, kondomi se moraju ispravno koristiti svaki put kad osoba ima spolni odnos.

Liječenje

 • Antibiotici

 • Ako je potrebno, drenaža apscesa

Što je prije moguće, antibiotici za gonoreju i klamidijsku infekciju obično se daju na usta ili ubrizgavanjem u mišić. Ako je potrebno, antibiotici se mijenjaju nakon što doću rezultati testiranja.

Većina žena se liječi kod kuće. Međutim, hospitalizacija je obično potrebna u sljedećim situacijama:

 • Infekcija se ne smanjuje unutar 72 sata.

 • Žena ima ozbiljne simptome ili visoku temperaturu.

 • Žena je možda trudna.

 • Sumnja se na apsces.

 • Žena povraća i stoga ne može uzimati antibiotike na usta kod kuće.

 • Liječnici ne mogu potvrditi dijagnozu upalne bolesti zdjelice i ne mogu isključiti poremećaje koji zahtijevaju operaciju (kao što je upala slijepog crijeva) kao moguće uzroke.

Antibiotici se daju intravenozno u bolnici.

Apscesi koji traju unatoč liječenju antibioticima mogu se drenirati. Često se za to može koristiti igla. Uvede se kroz mali rez na koži, a slikovne metode, kao što su ultrazvuk ili kompjutorska tomografija (CT), koriste se za usmjeravanje igle u apsces. Puknuti apsces zahtijeva hitnu operaciju.

Žene bi se trebale suzdržavati od spolnog odnosa dok se ne završi antibiotska terapija i liječnik ne potvrdi da je infekcija potpuno eliminirana, čak i ako simptomi nestanu.

Sve nedavne seksualne partnere treba testirati na gonoreju i klamidijsku infekciju i, ako je potrebno, liječiti. Ako se dijagnosticira i liječi upalna bolest zdjelice, vjerojatniji je potpuni oporavak.