Kiropraktika

Autor: Denise Millstine, MD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Mario Mašić, dr. med.

Kiropraktika manipulativna i tijelu usmjerena metoda, temelji se na vezi između strukture kralježnice i funkcionalnosti živčanog sustava kao najbitnijoj stavci u održavanju zdravlja. Glavna metoda za ispravljanje tog odnosa je manipulacija kralježnice. Kiropraktičari mogu pružati i fizikalnu terapiju (kao što su toplina, hladnoća, električna stimulacija i rehabilitacija), masažu, akupresuru ili preporučiti vježbe i promjene načina života. Kiropraktičari mogu preporučiti načine na koje ljudi mogu mijenjati stvari u svom radnom okruženju kako bi ih učinili lakšim i sigurnijim za korištenje (ergonomske promjene). Takve promjene mogu pomoći u sprječavanju problema poput bolova u leđima. (Vidi Pregled integrativne, komplementarne i alternativne medicine.)

Poneki kiropraktičari koriste manipulaciju kralježnice kako bi ispravili pretpostavljene neusklađenosti u kralježnici (kralješcima) u pokušaju da povrate tok životne sile. Takvi praktičari prakticiraju hibrid energetske terapije i manipulacije kralježnice. Drugi kiropraktičari odbacuju takva uvjerenja.

Medicinska uporaba

Kiropraktika se aktivno proučava. Problemi koji se najčešće liječe kiropraktikom uključuju bolove u donjem dijelu leđa, glavobolje, bolove u vratu i bolove u živcima uslijed njihove kompresije.

Dosadašnja klinička ispitivanja (studije koje su pokušale utvrditi sigurnost i učinkovitost liječenja u ljudi) pokazale su da su kiropraktičke metode učinkovite samo za kratkoročno ublažavanje boli u donjem dijelu leđa. Smjernice medicinske prakse uključuju kiropraktičke metode kao mogućnost liječenja za iznenadne bolove u donjem dijelu leđa koji se nastavljaju unatoč mjerama koje osobe samostalno poduzimaju. Tretmani dulji od 3 mjeseca vjerojatno ne donose dodatnu korist.

Jesi li znao...
  • Nema dokaza da su kiropraktičke metode učinkovite u stanjima koja nisu izravno povezana s mišićno-koštanim sustavom.

Korist manipulativnih metoda u stanjima koja nisu izravno povezana s mišićno-koštanim sustavom (kao što su astma, kolike i infekcije uha u djece) nije utvrđena. Provedene studije sugeriraju da manipulativne metode nisu učinkovite u liječenju ovih poremećaja.

Moguće nuspojave

Ozbiljne komplikacije koje nastaju kao posljedica manipulacije kralježnice, poput boli u donjem dijelu leđa, oštećenje vratnih živaca i oštećenje arterija u vratu, su rijetke. Ostale nuspojave mogu biti osjećaj nelagode, glavobolja i umor koji obično nestaju unutar 24 sata. Manipulacija kralježnice se ne preporučuje osobama koje imaju bilo što od sljedećeg navedenog:

Više informacija

  • Nacionalni centar za komplementarno i integrativno zdravlje (NCCIH): Chiropractic