Hernija ošita

Autor: William J. Cochran, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Antonia Jeličić Kadić, dr. med.

Hernija ošita (djafragmalna kila) je otvor ili slabost mišića dijafragme (ošita) kroz koji neki od trbušnih organa prođu u prsište.

Dijafragma (ošit) je mišić koji razdvaja organe prsnog koša od trbušne šupljine.

Hernija ošita se u 90% slučajeva javlja na lijevoj strani. Želudac, crijeva, pa čak i jetra i slezena se mogu nalaziti u prsištu. Ako je otvor velik, pluća na zahvaćenoj strani obično nisu dovoljno razvijena. Oko polovice djece s hernijom ošita također ima srčane greške, anomalije bubrega ili kromosomske greške.

Nakon poroda, kada novorođenče zaplače i počne disati crijeva se brzo napune zrakom. Ova brzo rastuća struktura gura se prema srcu, radi pritisak na pluća te uzrokuje poteškoće disanja neposredno nakon rođenja. Također, ako su pluća bila pritisnuta puno prije rođenja, krvne žile u plućima postaju sužene, što uzrokuje visoki krvni tlak u plućnim arterijama (perzistentna plućna hipertenzija). Visoki krvni tlak ne pušta dovoljno krvi kroz pluća, što ograničava količinu kisika u krvotoku. Perzistentna plućna hipertenzija glavni je uzrok smrti među novorođenčadima koja su rođena s hernijom ošita.

(Vidi također Pregled mana probavnog sustava.)

Dijagnoza

  • Prije poroda prenatalnim ultrazvukom

  • Nakon poroda rendgenskim snimanje prsnog koša

Ova se mana može otkriti prije rođenja prenatalnim ultrazvučnim pregledom. Dijagnosticiranje hernije ošita prije rođenja omogućuje liječniku dovoljno vremena za pripremu liječenja.

Nakon rođenja, mana se obično dijagnosticira rendgenskim snimkom prsnog koša.

Liječenje

Djetetu se omogući potpora disanja, ponekad uz pomoć cijevi za disanje i respiratora (stroj koji pomaže ulasku i izlasku zraka iz pluća).

Hernija ošita liječi se kiruškim metodama.