Urednica sekcije: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Valentina Ratkajec, dr. med.
Jednako kao i češnjak, đumbir se već dugo koristi u kuhanju i medicini. Stabljika ove biljke sadrži tvari koje se nazivaju gingeroli, koje daju đumbiru njegov okus i miris. Shogaol je druga vrsta aktivnog sastojka. Đumbir se može koristiti svježe, sušen ili kao sok ili ulje.
(Pogledaj Pregled Dodaci Prehrani.)
Medicinske tvrdnje
Đumbir se uzima za ublažavanje mučnina i povraćanje ili bolest putovanja. Znanstvene studije pokazuju da je đumbir učinkovit u trudnoći i za postoperativnu mučninu i povraćanje, ali ne i za mučninu uzrokovanu kemoterapijom. Đumbir može imati umjerenu korist za olakšanje tegoba osteoartritisa.
Moguće nuspojave
Đumbir obično nije štetan, iako neki ljudi osjećaju peckanje kad ga pojedu. Također može uzrokovati nelagodu u probavnom sustavu i uzrokovati neugodan okus u ustima. Đumbir može povećati rizik od krvarenja.
Moguće interakcije s lijekovima
Osobe koje uzimaju đumbir i lijekove koji sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka možda će trebati pratiti.
Više informacija