Stanja povezana sa dentalnim implantatima

Autor: James T. Ubertalli, DMD
Urednici sekcije i prijevod: Martina Romić Knežević, dr. med. dent. i Ivica Knežević, dr. med. dent.

Osobe sa zubnim implantatima mogu razviti stanja u mekim i tvrdim tkivima u kojima su implantati usidreni kao rezultat nakupljanja bakterija na dnu implantata. Blaže oblike karakteriziraju crvenilo, oticanje i osjetljivost desni, koji ponekad krvare prilikom sondiranja i / ili sadrže nakupine gnoja. Naprednija bolest rezultira gubitkom potporne kosti.

(Vidi također Uvod u parodontne bolesti.)

Postoje tri vrste bolesti vezanih uz implantate:

  • Peri-implantatni mukozitis

  • Periimplantitis

  • Manjak peri-implantatnih mekih i / ili tvrdih tkiva

Peri-implantatni mukozitis

Mukozitis povezan sa implantatom utječe na meko tkivo desni neposredno oko implantata. Ova upala je uzrokovana plakom a karakteriziraju je natečene desni koje krvare prilikom sondiranja. Stomatolozi to stanje tretiraju na isti način kao što tretiraju plak.

Periimplantitis

U periimplantitisu, upala mekih tkiva oko implantata prati progresivni gubitak potporne kosti. Periimplantitis je povezan s lošom kontrolom plaka i javlja se kod ljudi koji imaju povijest teškog parodontitisa. Stomatolozi to tretiraju na isti način kao parodontitis.

Manjak periimplantatnih mekih i / ili tvrdih tkiva

Zarastanje nakon gubitka zuba može rezultirati nedostatkom kosti ili nedostatkom tkiva desni koje je dovoljno zdravo i čvrsto da bude potpora implantatu. Stomatolozi ispravljaju ove nepravilnosti presađivanjem tvrdih ili mekih tkiva.