Tumori zida prsnog koša

Autor: Robert L. Keith, MD
Urednik sekcije: Željko Ivančević, dr. med.
Prijevod: Željko Ivančević, dr. med.

Tumori zida prsnog koša, koji mogu biti kancerogeni ili nekancerogeni, tumori su rebra i njihovih mišića, vezivnog tkiva i živaca koji mogu ometati plućnu funkciju.

(Vidi također Pregled tumora pluća.)

Tumori zida prsnog koša mogu se razviti u zidu prsnog koša (tzv. primarni tumor) ili se mogu proširiti (metastazirati) u zid prsnog koša od raka koji se nalazi negdje drugdje u tijelu. Gotovo polovica tumora zida prsnog koša je nekancerozna (benigna).

Najčešći nekancerozni tumori zida prsnog koša su osteohondrom, hondrom i fibrozna displazija.

Postoji širok raspon kanceroznih (zloćudnih ili malignih) tumora zida prsnog koša. Više od polovice su karcinomi koji su se proširili na zid prsnog koša iz udaljenih organa ili iz obližnjih struktura, kao što su dojka ili pluća. Sarkomi su najčešći zloćudni tumori koji potječu iz zida prsnog koša.

Hondrosarkomi su najčešće primarni sarkom zida prsnog koša, nastaju iz hrskavice prednje strane rebara, a rjeđe iz prsne kosti, lopatice ili ključne kosti. Tumori kosti su osteosarkom i sitnostanični zloćudni tumori (kao što su Ewingov sarkom ili Askinov tumor).

Najčešći primarni karcinomi mekog tkiva su fibrosarkomi (dezmoidi i neurofibrosarkomi) i zloćudni fibrozni histiocitomi. Ostali primarni tumori su hondroblastomi, osteoblastomi, melanomi, limfomi, rabdomiosarkomi, limfangiosarkomi, multipli mijelom i plazmocitomi.

Simptomi

Kvržica (čvor) u zidu prsnog koša može biti jedini simptom ako se tumor pojavi u mekom tkivu zida prsnog koša. Neki bolesnici imaju povišenu tjelesnu temperaturu (vrućicu). Obično bolesnici nemaju bolove sve dok tumor ne uznapreduje. Tumori koji nastaju (rastu) u kosti ili hrskavici često su bolni.

Dijagnoza

  • radiološke slikovne pretrage

  • biopsija

Ponekad se tumor zida prsnog koša otkrije kad se rendgensko snimanje prsnog koša uradi iz nekog drugog razloga.

Osobe s tumorima zida prsnog koša zahtijevaju radiološke slikovne pretrage, kao što su rendgen prsnog koša, kompjutorizirana tomografija (CT), magnetska rezonancija (MR), a ponekad pozitronska emisijska tomografija (PET)–CT da bi se utvrdilo sijelo (izvorno mjesto), veličina i proširenost tumora i je li se tumor razvio u zidu prsnog koša ili je presadnica (metastaza) tumora koji se nalazi negdje drugdje u tijelu. Dijagnozu može potvrditi biopsija.

Prognoza

Prognoza se razlikuje ovisno o vrsti karcinoma, diferencijaciji stanica i stadiju bolesti. Međutim, budući da su ovi tumori rijetki, nema puno podataka o uobičajenom tijeku bolesti. Preživljenje je bolje kad se tumor otkrije u ranom stadiju.

Liječenje

  • kirurški zahvat (operacija)

  • ponekad kombinacija kemoterapije, radioterapije (zračenja) i kirurškog liječenja

Većina tumora zida prsnog koša uklanja se kirurški. Ako je potrebno, zid prsnog koša se zatim rekonstruira, ponekad tkivima s drugih mjesta u tijelu.

U drugim se slučajevima za liječenje koriste kemoterapija i radioterapija, pojedinačno ili u kombinaciji.

Više informacija

  • American Cancer Society

  • CancerCare

  • National Cancer Institute

  • National Coalition for Cancer Survivorship