Otrovanje ugljikovodikom

Autori: Gerald F. O’Malley, DO
Rika O’Malley, MD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Nikolina Benco Kordić, dr. med.
 • Udisanje para ljepila ili gutanje benzina, razrjeđivača boje, nekih sredstava za čišćenje ili kerozina može uzrokovati otrovanje ugljikovodikom.

 • Gutanje ili udisanje ugljikovodika može uzrokovati iritaciju pluća, kašljanje, gušenje, kratak dah i neurološke simptome.

 • Udisanje para ugljikovodika može uzrokovati nepravilan rad srca, ubrzani rad srca ili iznenadnu smrt, osobito nakon napora ili stresa.

 • Dijagnoza se temelji na opisu događaja, karakterističnom mirisu nafte na dahu ili odjeći bolesnika, a ponekad i rendgenskom snimanju prsnog koša.

 • Liječenje uključuje uklanjanje zagađene odjeće, pranje kože i davanje kisika, a ponekad i antibiotiska terapija kod bolesnika s problemima disanja ili upalom pluća.

(Vidi također Pregled otrovanja.)

Naftni derivati, sredstva za čišćenje i ljepila sadrže ugljikovodike (tvari koje se uglavnom sastoje od vodika i ugljika). Mnoga djeca mlađa od 5 godina se otruju gutanjem naftnih derivata, kao što su benzin, kerozin i razrjeđivači boje, ali većina se oporavi. U većem riziku su adolescenti koji namjerno udišu pare ljepila, boje, otapala, sprejeva za čišćenje, benzina ili fluorougljika, sredstva koja se koriste kao rashladna sredstva ili potisni plinovi u aerosolima, kako bi postali omamljeni. Takva vrsta zlouporabe droga koja se zove "huffing"(udisanje para ugljikovodika preko natopljene tkanine), "bagging"(udisanje para ugljikovodika iz vrećice), "snifing"(drogiranje udisanjem para), "glue sniffing"(udisanje para ljepila) ili zlouporaba hlapljivih tvari. Takvo udisanje može uzrokovati smrtonosne nepravilnosti na srcu ili srčani zastoj, osobito nakon napora ili stresa. Ponovljeno udisanje toluena (sastojak nekih od tih proizvoda) može oštetiti dijelove mozga. Neki proizvodi ugljikovodika također sadrže otrovne dodatke kao što su metanol ili olovo.

Progutani ugljikovodici mogu uzrokovati kašljanje i gušenje, što može omogućiti ulazak ugljikovodika u dišne putove te tako uzrokovati iritaciju pluća, teško stanje (kemijski pneumonitis) koje može voditi do teške upale pluća. Zahvaćenost dišnog sustava je poseban problem s laganim, tekućim ugljikovodicima kao što su mineralno ulje, koje se koristi u poliranju namještaja, i benzin. Teško otrovanje također može utjecati na mozak, srce, koštanu srž i bubrege. Kod gustih, manje tekućih ugljikovodika kao što su ulje svjetiljke i motorno ulje manje je vjerojatno da će ući u pluća, ali mogu izazvati ozbiljnu i trajnu iritaciju.

Jeste li znali...
 • Osoba koja se drogira udisanjem para ugljikovodika može iznenada umrijeti od fatalnih nepravilnih otkucaja srca ili srčanog zastoja.

Simptomi

Bolesnik obično kašlje i guši se nakon gutanja ili udisanja ugljikovodika. U želucu se može razviti osjećaj pečenja, a bolesnik može povraćati. Ako su zahvaćena pluća, bolesnik nastavi intenzivno kašljati. Disanje postaje ubrzano, a koža može postati plavkasta (cijanoza) zbog niske razine kisika u krvi. Mala djeca mogu imati cijanozu, zadržati dah i uporno kašljati. Ponekad se poteškoće s disanjem razvijaju tek nekoliko sati nakon ulaska ugljikovodika u pluća.

Gutanje ugljikovodika također uzrokuje neurološke simptome, uključujući pospanost, lošu koordinaciju, stupor ili komu te napadaje.

Dijagnoza

 • Uzimanje podataka o kontaktu s ugljikovodicima i miris nafte na bolesniku

 • Ponekad rendgenska snimka prsnog koša i analiza plinova u krvi

Otrovanje ugljikovodikom dijagnosticira se na temelju opisa događaja i karakterističnog mirisa nafte u dahu ili odjeći osobe ili ako se spremnik nađe u blizini osobe. Ostaci boje na rukama ili oko usta mogu ukazivati na nedavno udisanje para boja. Upala pluća i kemijski pneumonitis dijagnosticiraju se rendgenskom snimkom pluća i mjerenjem razine kisika u krvi. ( vidi: Analiza plinova u arterijskoj krvi (ABS) i pulsna oksimetrija). Ako liječnici sumnjaju na oštećenje mozga, potrebno je učiniti magnetsku rezonanciju (MR).

Liječenje

 • Uklanjanje zagađenje odjeće i pranje kože

 • Izbjegavanje pražnjenja želuca

 • Ponekad hospitalizacija zbog dodatne potpore kisikom ili mehaničke ventilacije

Za liječenje otrovanja treba ukloniti zagađenu odjeću i oprati kožu. Ako je osoba prestala kašljati i gušiti se, osobito ako je gutanje bilo malo i slučajno, moguće je liječenje kod kuće. O liječenju kod kuće treba razgovarati s stručnom osobom u centru za kontrolu otrovanja.

Liječnici izbjegavaju pražnjenje želuca bolesnika jer to može uzrokovati ulazak ugljikovodika tekućeg oblika u pluća. Bolesnici s problemima disanja su hospitalizirani. Ako se razviju aspiracijska upala pluća ili kemijski pneumonitis, potrebno je hospitalizirati bolesnika te pružiti potpornu terapiju kisikom, a ako je bolesnik u teškom stanju, i mehaničku ventilaciju. Antibiotici se primjenjuju ukoliko dođe do razvoja upale pluća. Oporavak od upale pluća obično traje tjedan dana, ali može potrajati i mnogo dulje ako su u pluća ušli gusti, nalik sirupu, ugljikovodici, poput ulja za svjetiljke ili motornog ulja.

Više informacija

 • American Association of Poison Control Centers; 1-800-222-1222

 • U.S. Department of Health and Human Services Household Products Database