Pruritičke urtikarijske papule i plakovi trudnoće

Autor: Antonette T. Dulay, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Ivana Omazić, dr. med.

Pruritičke urtikarijske papule i plakovi trudnoće su osipi koji intenzivno svrbe i javljaju se isključivo tijekom trudnoće.

Komplikacije trudnoće, kao što su pruritičke urtikarijske papule i plakovi trudnoće, su problemi koji se javljaju samo tijekom trudnoće. Mogu utjecati na ženu, fetus ili oboje i mogu se pojaviti u različito vrijeme tijekom trudnoće. Međutim, većina komplikacija u trudnoći može se učinkovito liječiti.

Pruritičke urtikarijske papule i plakovi trudnoće javljaju se u oko 1 od 160 do 300 trudnoća. Mnogo su češće među ženama koje nose više od jednog ploda (višeplodna trudnoća). Ovaj se osip obično javlja u prvoj trudnoći. Uzrok je nepoznat.

Na trbuhu se pojavljuju crvene, nepravilno oblikovane, blago povišene mrlje. Mrlje ponekad imaju sitne mjehuriće ispunjene tekućinom u sredini. Često je koža oko njih blijeda. Osip se širi na bedra, stražnjicu i povremeno na ruke. Dlanovi, tabani i lice obično nisu zahvaćeni. Mogu se razviti stotine mrlja koje svrbe. Svrbež je dovoljno opterećujuć da drži ženu budnu noću.

Obično se osip pojavljuje tijekom posljednja 2 do 3 tjedna trudnoće i povremeno tijekom posljednjih nekoliko dana ili nakon poroda. Međutim, može se pojaviti u bilo koje vrijeme nakon 24. tjedna. Obično se osip očisti odmah nakon poroda i ne ponavlja se tijekom sljedećih trudnoća.

Liječnici mogu imati poteškoće u postavljanju konačne dijagnoze pruritičnih urtikarijskih papula i plakova trudnoće.

Primjena kortikosteroidne kreme (kao što je triamkinolon) izravno na kožu obično pomaže. Rijetko, kod ozbiljnih simptoma, kortikosteroid (kao što je prednizon) se daju na usta.