Kronična paronihija

Autor: Chris G. Adigun, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Maja Kovačević, dr. med.

Kronična paronihija je ponavljajuća ili trajna upala tkiva oko noktiju, najčešće na šakama.

(Vidi također Akutna paronihija.)

Kronična paronihija pojavljuje se gotovo uvijek kod ljudi koji učestalo moče ruke (na primjer, perači posuđa, barmeni i domaćice), osobito ako imaju ekcem na koži ruku, dijabetes ili oslabljen imunološki sustav. Kvasnica Candida često je prisutna, ali njezina uloga u pojavi kronične paronihije nije jasna, jer liječenje kvasnice ne mora nužno u potpunosti izliječiti i kroničnu paronihiju. Kronična paronihija može biti posljedica upale kože (dermatitisa) uz kolonizaciju Candida kvasnicom.

Koža uz rubove nokta bolna je i crvena kao u akutnoj paronihiji, ali odično ne dolazi do nakupljanja gnoja. Često dolazi do gubitka kutikule (kože na dnu nokta) i odvajanja nokta od nokatne ploče (tvrdi dio nokta). Na taj se način stvara prostor koji služi kao ulazno mjesto za mikroorganizme i iritanse. Nokat može postati iskrivljen.

Liječnik postavlja dijagnozu pregledom zahvaćenog prsta.

Liječenje

  • izbjegavanje pretjeranog močenja šaka/stopala

  • Kortikosteroidi ili takrolimus

  • Ponekad injekcije kortikosteroida

  • Ponekad antifungalni lijekovi

  • Ponekad kirurško liječenje

Održavanje ruku suhima i zaštićenima može pomoći da se kutikula ponovno formira i da se zatvori prostor između nabora nokta i nokatne ploče. Ukoliko je nužan kontakt sa vodom, preporučuje se korištenje rukavica ili zaštitne kreme.

U liječenju se preporučuje korištenje kortikosteroidnih krema izravno na nokat, a mogu biti ubrizgani u obliku injekcije u kožu oko nokta. Također se može primijeniti krema sa takrolimusom.

Anti-gljivični lijekovi (poput flukonazola koji se uzima peroralno) daju se samo u slučaju potencijalne kolonizacije Candida kvasnicom.

U slučaju ozbiljnijeg poremećaja ili neadekvatnog terapijskog odgovora, dolazi u obzir kirurško liječenje.