Ektopična trudnoća

Autor: Antonette T. Dulay, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Ivana Omazić, dr. med.

Ektopična trudnoća je vezanje (implantacija) oplođenog jajašca na nenormalnom mjestu.

Komplikacije trudnoće, kao što je ektopična trudnoća, su problemi koji se javljaju samo tijekom trudnoće. Mogu utjecati na ženu, fetus ili oboje i mogu se pojaviti u različito vrijeme tijekom trudnoće. Međutim, većina komplikacija u trudnoći može se učinkovito liječiti.

Jaje se obično oplođuje u jajovodu i implantira u maternicu. Međutim, ako je jajovod sužen ili blokiran, oplođeno jajašce možda nikada neće doseći maternicu. Ponekad se oplođeno jajašce zatim implantira u tkiva izvan maternice, što dovodi do ektopične trudnoće. Ektopične trudnoće se obično razvijaju u jednom od jajovoda (kao tubarna trudnoća), ali se mogu razviti i na drugim mjestima.

Fetus u izvanmaterničnoj trudnoći ponekad preživi nekoliko tjedana. Međutim, budući da tkiva izvan maternice ne mogu osigurati potrebnu opskrbu krvlju i podršku, fetus na kraju ne preživi. Struktura koja sadrži fetus obično ruptira nakon otprilike 6 do 16 tjedana, mnogo prije nego što je fetus sposoban za samostalan život. Kada ektopična trudnoća prsne, krvarenje može biti ozbiljno, pa čak i ugroziti život žene. Što kasnije struktura prsne, to je gubitak krvi gori, a rizik od smrti veći. Međutim, ako se ektopična trudnoća liječi prije nego što prsne, žena rijetko umire.

Dvije od 100 trudnoća su ektopične trudnoće.

Faktori rizika (uvjeti koji povećavaju rizik od poremećaja) za ektopičnu trudnoću uključuju

Simptomi

Simptomi ektopične trudnoće variraju i mogu se javiti tek kada struktura koja sadrži ektopičnu trudnoću prsne. Većina žena ima vaginalno ili točkasto krvarenje, grčeve ili bolove u donjem dijelu abdomena, ili oboje. Mestruacija može ili ne mora kasniti ili izostati. Neke žene ne sumnjaju da su trudne.

Kada struktura prsne, žena obično osjeća jaku, konstantnu bol u donjem dijelu abdomena. Ako žena ima značajan gubitak krvi, može se onesvijestiti, znojiti ili osjećati malaksalost. Ovi simptomi mogu ukazivati na to da je izgubila toliko krvi da ima opasno nizak krvni tlak (šok).

Dijagnoza

  • Test za trudnoću

  • Ultrazvuk

  • Krvni testovi

  • Ponekad laparoskopija

Liječnici sumnjaju na izvanmaterničnu trudnoću u žena koje su u reproduktivnoj dobi i koje imaju bol u donjem dijelu trbuha ili vaginalno krvarenje, nesvjesticu ili šok. Kod takvih žena se radi test na trudnoću.

Ako je test na trudnoću pozitivan, ultrazvuk se radi pomoću ručnog uređaja umetnutog u vaginu (tzv. transvaginalni ultrazvuk). Dijagnoza se potvrđuje ako ultrazvuk detektira fetus na mjestu koje nije uobičajeno mjesto u maternici. Ako ultrazvuk nigdje ne otkrije fetus, ektopična trudnoća je i dalje moguća, ili je trudnoća toliko rana da se ne može vidjeti u maternici.

Liječnici također rade krvne testove za mjerenje razine hormona koji posteljica proizvodi u ranoj trudnoći zvan humani korionski gonadotropin (hCG). Ovaj test može pomoći liječnicima da odrede je li trudnoća prerano da bi fetus bio vidljiv u maternici ili je izvanmaterična trudnoća.

Ako je potrebno za potvrdu dijagnoze, liječnici mogu koristiti optičku cijev zvanu laparoskop, umetnutu kroz mali rez ispod pupka. Ovaj postupak omogućuje im da izravno promatraju izvanmaterničnu trudnoću.

Liječenje

Ektopična trudnoća mora biti prekinuta što je prije moguće kako bi se spasio život žene.

Kod većine se žena fetus i posteljica moraju odstraniti kirurški, obično pomoću laparoskopa,a li ponekad i kroz veći rez na trbuhu (u postupku zvanom laparotomija).

Tijekom operacije, liječnici uklanjaju fetus i posteljicu i samo dio jajovoda koji se ne može popraviti. Ovaj pristup povećava vjerojatnost da će popravak jajovoda omogućiti ženama da zatrudne. Međutim, ponekad se jajovod ne može popraviti.

Rijetko je i maternica toliko oštećena da je potrebna histerektomija.

Za male ektopične trudnoće koje nisu prsnule može se umjesto operacije koristiti jedna ili više doza lijeka metotreksata, dane injekcijom. Lijek uzrokuje smanjenje i nestanak ektopične trudnoće. Povremeno je uz metotreksat potrebna i operacija.