Pregled anaerobnih bakterija

Autor: Larry M. Bush, MD, FACP
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i dr. sc. Neven Papić, dr. med.
Prijevod: Ivan Ledinski, dr. med.

Bakterije se mogu klasificirati na nekoliko različitih načina. Jedan od načina temelji se na njihovoj potrebi za kisikom - ovisno o tome trebaju li kisik za život i rast:

  • Aerobi: oni koji trebaju kisik

  • Anaerobi: oni kojima prisutnost kisika otežava život i rast

  • Fakultativne bakterije: one koje mogu živjeti i rasti u prisutnosti kisika ili bez njega

Bakterije su mikroskopski, jednostanični organizmi. Postoje tisuće različitih vrsta bakterija i one žive u svakom zamislivom staništu diljem svijeta. Žive u tlu, morskoj vodi i duboko u zemljinoj kori. Neke bakterije navodno su nađene da žive čak i u radioaktivnom otpadu.

Mnoge bakterije žive u tijelima ljudi i životinja - na koži i dišnim putovima, u ustima, probavnom, reproduktivnom i mokraćnom sustavu - bez uzrokovanja ikakve štete za domaćina. Takve bezopasne bakterije nazivaju se komenzali, rezidentna flora, ili mikrobiom. Mnoge bakterije koje čine rezidentnu floru su zapravo korisne za ljudski organizam. Na primjer, pomažu u probavi hrane ili preveniraju rast drugih, opasnijih (patogenih) bakterija.

Samo nekoliko vrsta bakterija, kada su prisutne, uvijek uzrokuju bolest. One se nazivaju patogenim bakterijama. Ponekad bakterije koje nastanjuju pojedine organske sustave u tijelu kao rezidentna flora, mogu uzrokovati bolest - primjerice, kada napuste svoje normalno mjesto u tijelu. Bakterije mogu uzrokovati bolest proizvodnjom štetnih tvari (toksina), direktnom invazijom tkiva ili kombinacijom oba mehanizma.

Anaerobne bakterije čine veliki dio normalne rezidentne flore sluznica, posebno u ustima, donjem dijelu probavnog sustava i vagini. Ovi anaerobi mogu uzrokovati bolest ako se sluznica ošteti. Anaerobi iz vanjskog okoliša mogu ponekad uzrokovati bolest - npr. kada uđu kroz oštećenja kože ili ako ih konzumiramo.

Infekcije uzrokovane anaerobnim bakterijama uključuju

Često je u inficiranim tkivima prisutno nekoliko vrsta anaerobnih bakterija. Često su prisutne i aerobne bakterije. Infekcije s više od jedne vrste anaerobnih bakterija ili anaerobnih i aerobnih bakterija nazivaju se mješovitim anaerobnim infekcijama.