Uzorkovanje tkiva i stanica

Autor: Bradley D. Figler, MD
Urednik sekcije: Alen Babacanli, dr. med.
Prijevod: Ana Siluković, dr. med.

Biopsije specifičnih mjesta i uzorkovanje stanica također se koriste u procjeni bolesnika sa sumnjom na poremećaje bubrega i mokraćnog sustava.

Biopsija bubrega

Biopsija bubrega (u kojoj je uzorak tkiva bubrega uklonjen i pregledan pod mikroskopom) primarno se koristi kako bi se liječniku pomoglo u dijagnosticiranju poremećaja koji utječu na specijalizirane krvne žile bubrega (glomerule) i tubule te za dijagnozu rijetkih uzroka akutnog oštećenja bubrega. Biopsije se često izvode na transplantiranim bubrezima kako bi se prepoznali znakovi odbacivanja.

Ukoliko ćete prolaziti biopsiju bubreha, bit ćete postavljeni u položaj s licem prema dolje te ćete dobiti lokalni anestetik u kožu i mišiće leđa iznad bubrega. Tijekom izvođenja biopsije koristi se ultrasonografija ili kompjuteriziranantomografija (CT) kako bi se locirao dio bubrega u kojemu se nalaze glomeruli te kako bi se izbjegle velike krvne žile. Igla za biopsiju uvodi se kroz kožu u bubreg.

Ovaj postupak se obično ne radi kod osoba s nekontroliranim povišenim krvnim tlakom, poremećajima krvarenja, aktivnim infekcijama mokraćnog sustava ili kod osoba sa samo jednim bubregom (osim kod osoba s ranije transplantiranim bubregom). Komplikacije uključuju pojavu krvavog urina oko bubrega te stvaranje malih arteriovenskih fistula (abnormalne veze između vrlo malih arterija i vena) unutar bubrega.

Biopsija mjehura

Biopsija mokraćnog mjehura najčešće se koristi za dijagnosticiranje raka mokraćnog mjehura. Biopsija mokraćnog mjehura se također ponekad koristi za dijagnosticiranje drugih poremećaja, uključujući i intersticijalni cistitis i, rijetko, za dijagnosticiranje infekcija kao što je šistozomijaza koja je izrazito rijetka u razvijenom svijetu. Ponekad liječnici koriste biopsije mokraćnog mjehura kako bi procijenili odgovor osobe na liječenje (u sklopu praćenja). Kod osoba s poremećajima zgrušavanja (poput hemofilije) biopsija mjehura se obično ne izvodi ili se izvodi samo uz pridržavanje posebnih mjera predostrožnosti. Kod osobe s aktivnom infekcijom mokraćnih puteva, biopsija mokraćnog mjehura obično se ne izvodi sve dok se ne izliječi upala.

Biopsije se mogu obaviti u liječničkoj ordinaciji u lokalnoj anesteziji ili u operacijskoj dvorani u općoj anesteziji. Ukoliko se očekuje odstranjenje velikog dijela tkiva ili postoji značajni rizik krvarenja postproceduralno, drenažna cijev (kateter) se ostavlja u mjehuru kako bi se drenirala krv i ugrušci te time smanjio rizik opstrukcije mokraćne cijevi.

Biopsija prostate

Biopsija prostate koristi se za dijagnosticiranje raka prostate (na primjer, kod muškaraca s visokim vrijednostima prostata specifičnog antigena ili kod muškaraca s palpabilnim čvorovima tijekom izvođenja rektalnog pregleda). Komplikacije biopsije prostate su rijetke. Uključuju pretjerano krvarenje iz rektuma i infekcije. Dakle, biopsija prostate se obično ne radi ako muškarac ima poremećaj krvarenja ili infekciju mokraćnih puteva. Prije zahvata, muškarci trebaju prestati uzimati lijekove koji smanjuju zgrušavanje krvi (uključujući aspirin).

Neki liječnici propisuju oralni ili daju injekcije antibiotika neposredno prije biopsije dok pojedini liječnici preporučuju klistiranje prije biopsije. Tijekom pretrage uvodi se ultrazvučna sonda u rektum kako bi se dobile snimke prostate i odredio put uvođenja biopsijske igle. Zatim se aplicira lokalni anestetik te se kroz ultrazvučnu sondu uvodi igla u prostatu i uzima uzorak tkiva. Tkivo se zatim analizira u laboratoriju gdje se traže znakovi tumora.

Citologija urina

Citološka analiza urina (mikroskopsko ispitivanje mokraće kojom se detektiraju tumorske stanice) ponekad je korisna u dijagnosticiranju raka bubrega i mokraćnog sustava. Kod osoba s visokim rizikom - primjerice, pušača, radnika u petrokemijskoj industriji i osoba s bezbolnim krvarenjem - citološki pregled mokraće može se koristiti za rano otkrivanje tumora. Ova pretraga također je korisna kod praćenja bolesnika kod kojih je uklonjen tumor mjehura ili bubrega. Međutim, rezultati mogu ponekad mogu biti lažno pozitivni ili negativni, posebno ako se radi o ranom stadiju tumora ili sporo rastućim tumorima.