Fibroza jetre

Autor: Jesse M. Civan, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Anja Radovan, dr. med.

Fibroza je stvaranje abnormalno velike količine ožiljnog tkiva u jetri. To se događa kada jetra pokuša popraviti i zamijeniti oštećene stanice.

 • Mnoga stanja mogu oštetiti jetru.

 • Fibroza sama po sebi ne uzrokuje simptome, ali može doći do ozbiljnih ožiljaka, ciroze, koji mogu uzrokovati simptome.

 • Liječnici često mogu dijagnosticirati fibrozu i procijeniti njezinu težinu na temelju rezultata ispitivanja krvi i snimanja, ali ponekad je potrebno učiniti biopsiju jetre.

 • Liječenje uključuje ispravljanje temeljnog stanja, kada je to moguće.

Fibroza i ciroza nisu specifični poremećaji. Umjesto toga, oni su rezultat drugih uzroka oštećenja jetre.

Fibroza se razvija kada se jetra opetovano ili kontinuirano oštećuje. Nakon jedne epizode oštećenja jetre, čak i teške (kao u akutnom hepatitisu) jetra se može regenerirati. Ako se oštećenje ponavlja ili je kontinuirano (kao što se događa u kroničnom hepatitisu), stanice jetre pokušavaju popraviti oštećenje, ali pokušaji uzrokuju ožiljno tkivo. Fibroza se može razviti brže kada je uzrokovana opstrukcijom u žučnim kanalima.

Ožiljno tkivo zamjenjuje stanice jetre i, za razliku od stanica jetre, nema funkciju. Ožiljno tkivo može ometati dotok krvi u jetru i ograničiti dotok krvi u stanice jetre. Bez dovoljno krvi, te stanice umiru i formira se više ožiljnog tkiva. Također, povećava se krvni tlak u veni koji prenosi krv iz crijeva u jetru (portalnu venu) - stanje koje se naziva portalna hipertenzija.

Fibroza se ponekad može zaustaviti, ako se uzrok odmah identificira i ispravi. Međutim, nakon višemjesečnog ili kontinuiranog oštećenja, fibroza postaje trajna. Ožiljno tkivo može oblikovati trake kroz jetru, uništavajući unutarnju strukturu jetre i narušavajući sposobnost jetre da se regenerira i funkcionira. Takav ozbiljan ožiljak se naziva ciroza.

Uzroci

Razni poremećaji i lijekovi mogu opetovano ili kontinuirano oštetiti jetru i tako uzrokovati fibrozu (vidi tablicu Neka stanja i lijekovi koji mogu uzrokovati fibrozu jetre).

Najčešći uzroci u SAD-u

Nealkoholna masna jetra obično se javlja u bolesnika koji imaju višak tjelesne težine, dijabetes ili predijabetes, i / ili visoke razine masti (lipida) i kolesterola u krvi. Ova kombinacija faktora rizika za bolest masne jetre često se naziva metabolički sindrom. Tijekom posljednjih godina, metabolički sindrom koji dovodi do nealkoholne masne jetre postaje sve češći u SAD-u. Diljem svijeta, virusni hepatitis B (vidi tablicu) Virusi hepatitisa je čest uzrok. Ponekad uzrok fibroze nije poznat.

Neka stanja i lijekovi koji mogu uzrokovati fibrozu jetre

Tip

Primjeri

Komentari

Određeni nasljedni poremećaji metabolizma

Manjak alfa-1 antitripsina

Preopterećenje željezom (hemokromatoza)

Wilsonova bolest

Ovi poremećaji utječu na način na koji se hrana apsorbira, razgrađuje i / ili obrađuje (metabolizira) u tijelu. Ako se hrana ne razgrađuje normalno, tvari se mogu nakupiti u raznim organima (kao što je jetra) i uzrokovati oštećenje.

infekcije

Virusne infekcije kao što su kronični hepatitis B ili C

Neke infekcije mogu utjecati na gotovo bilo koji organ u tijelu, uključujući jetru. Neki, poput hepatitisa, uglavnom pogađaju jetru.

Autoimuni poremećaji

Autoimuni hepatitis

Primarni bilijarni kolangitis

Primarni sklerozirajući kolangitis

Tijelo napada vlastita tkiva ( autoimuna reakcija).

U primarnom bilijarnom kolangitisu i primarnom sklerozirajućem kolangitisu, žučni kanali se upale, ožiljkasto promijene i blokiraju.

Poremećaji koji utječu na dotok krvi u jetru i iz nje

Budd-Chiari sindrom (blokada protoka krvi iz jetre krvnim ugruškom)

Zatajivanje srca

Tromboza vene porte (začepljenje glavne vene u jetri krvnim ugruškom)

Venookluzivna bolest jetre (začepljenje malih vena u jetri)

Kada krv ne može napustiti jetru, jetra se povećava.

Kada stanice jetre ne dobiju dovoljno krvi, umiru i zamjenjuju se ožiljkom.

Sindrom sinusoidne opstrukcije (veno-okluzivna bolest) ponekad je uzrokovan pirolizidinskim alkaloidima. Te su tvari prisutne u određenim biljnim proizvodima kao što su čajevi (rooibos), koji se ponekad koriste za navodne zdravstvene koristi.

Lijekovi

Alkohol

Amiodaron

Klorpromazin

Kortikosteroidi

Izoniazid

Metotreksat

Metildopa

Oksifenisatin

Tolbutamid

Većina lijekova mora biti metabolizirana u jetri. Neki mogu i naškoditi jetri.

Ostali poremećaji

Kongenitalna fibroza jetre

Nealkoholna masna jetra (Steatohepatitis)

Kongenitalna fibroza jetre oštećuje prvenstveno jetru, žučni mjehur i bubrege. To uzrokuje fibrozu u jetri i druge simptome. Ovaj poremećaj je prisutan pri rođenju.

U nealkoholnoj masnoj jetri nakuplja se masnoća u jetri i razvija se fibroza. Ovaj poremećaj je čest u osoba s metaboličkim sindromom.

Simptomi

Sama fibroza ne uzrokuje simptome. Simptomi mogu biti posljedica poremećaja koji uzrokuje fibrozu. Također, ako fibroza napreduje, može se razviti ciroza. Ciroza može uzrokovati komplikacije (kao npr. portalna hipertenzija) koji uzrokuju simptome.

Dijagnoza

 • Liječnička procjena

 • Ponekad laboratorijski nalazi, slikovne metode ili oboje

 • Ponekad biopsija jetre

Liječnici sumnjaju na fibrozu kada bolesnici imaju određeni poremećaj ili uzimaju lijek koji može uzrokovati fibrozu ili u slučaju kada rutinski laboratorijski nalazi (testovi funkcije jetre) pokazuju da je jetra oštećena. Zatim se provode testovi kako bi se potvrdila dijagnoza, a ako je prisutna fibroza, obavljaju se testovi kako bi se odredio stupanj fibroze. Ovi testovi mogu uključivati slikovne metode, laboratorijske nalaze, biopsiju jetre, a ponekad i specijalizirane slikovne testove kako bi se utvrdilo kolika je tvrdoća jetre.

Slikovne metode kao što su ultrazvuk, kompjutorizirana tomografija (CT) i magnetska rezonancija (MRI) ne otkrivaju ranu ili umjereno uznapredovalu fibrozu. Međutim, ovi testovi mogu pokazati abnormalnosti koje mogu pratiti cirozu i portalnu hipertenziju (kao što je povećana slezena ili varikoziteti).

Određene kombinacije laboratorijskih nalaza mogu razlikovati dvije razine fibroze:

 • Odsutna ili blaga

 • Umjerena do teška

Ovi testovi ne mogu pouzdano razlikovati stupnjeve umjerene ili teške fibroze. Težina fibroze pomaže u prognozi kod bolesnika koji imaju kronični virusni hepatitis.

Biopsija jetre je najpouzdaniji način za otkrivanje i određivanje stupnja fibroze i za identifikaciju poremećaja koji uzrokuje fibrozu. Biopsija se često izvodi kada je dijagnoza nejasna. Također, kako bi se utvrdilo je li fibroza uznapredovala u cirozu (na primjer, u osoba s hepatitisom C). Budući da je biopsija jetre invazivna i može uzrokovati komplikacije, liječnici mogu najprije napraviti testove krvi kako bi utvrdili razinu fibroze i zatim napraviti biopsiju jetre, samo ako krvni testovi pokažu da je fibroza umjerena ili teška. Liječnici se sve više oslanjaju na određene specijalizirane slikovne testove kao neinvazivne alternative biopsiji.

Specijalizirani testovi snimanja moge odrediti kolika je tvrdoća jetre. Tvrđe tkivo jetre znači težu fibrozu. Ovi testovi (ultrazvučna elastografija, magnetska rezonantna elastografija) koriste zvučne valove koji se primjenjuju na trbuh, kako bi se utvrdilo kolika je tvrdoća tkiva jetre. Za razliku od biopsije jetre, ovi testovi nisu invazivni i stoga imaju neke prednosti. Ultrazvučna elastografija i magnetska rezonancijska elastografija koriste se u osoba s virusnim hepatitisom C za dijagnosticiranje fibroze. Osim toga, ovi se testovi koriste u osoba s masnom bolešću jetre. Iako konvencionalni ultrazvuk može biti nepouzdan u ekstremno pretilih osoba (koji su rizični za masne bolesti jetre), na raspolaganju su specijalizirani dodaci koji omogućuju pouzdana mjerenja ultrazvučne elastografije u pretilih osoba.

Liječenje

Liječnici se usredotočuju na liječenje uzroka, koji često zaustavlja ili usporava daljnje ožiljke u jetri i ponekad rezultira poboljšanjem. Takvo liječenje može uključivati

 • Antivirusne lijekove za uklanjanje virusa ako boelsnici boluju od kroničnog virusnog hepatitisa

 • Zabrana konzumacije alkohola u slučaju alkoholne bolesti jetre

 • Upotreba lijekova za uklanjanje teških metala ako osobe imaju preopterećenje željezom (hemokromatoza) ili Wilsonova bolest (što uzrokuje nakupljanje bakra)

 • Prestanak uzimanja lijeka koji uzrokuje fibrozu

 • Uklanjanje ili otapanje opstrukcije u žučnim kanalima

 • Gubitak tjelesne težine i kontrola razine šećera u krvi i razine lipida u osoba s nealkoholnom masnom bolesti jetre

Nema dostupnog lijeka koji učinkovito i sigurno zaustavlja stvaranje ožiljnog tkiva. Međutim, proučavaju se lijekovi koji mogu smanjiti fibrozu. Silymarin, snažan antioksidans prisutan u ljekovitoj biljci sikavica, Ponekad se koristi za liječenje fibroze. Lijek je siguran (osim u kombinaciji s određenim lijekovima za liječenje hepatitisa C), ali ne pretjerano učinkovit. Pijenje kave može pomoći u zaštiti jetre od fibroze.