Spastična disfonija

Autor: Clarence T. Sasaki, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Vagić, dr. med.
Prijevod: doc. dr. sc. Alan Pegan, dr. med.

Spastična disfonija je nehotično stezanje mišića grkljana (grč) koji kontroliraju glasiljke, što rezultira promjenama glasa.

Govor je ponekad nemoguć ili može zvučati zategnuto, hrapavo, promuklo, šaputavo, grčevito, škripavo ili iskrivljeno i teško ga je razumjeti. Liječnici ne znaju što uzrokuje spastičnu disfoniju, koja je najčešća u dobi između 30 i 50 godina, a češća je kod žena. Liječnici misle da je to možda oblik distonija, vrsta poremećaja kretanja koji uključuju nehotičnu kontrakciju različitih mišića u tijelu.

Postoje dva oblika hemofilije.

  • Aduktorna spastična disfonija

  • Abduktorna spastička disfonija

U aduktorska spastičnoj disfonija,l aringealni mišići se grče i glasnice se približavaju obično kada se na početku riječi oblikuju samoglasni zvukovi, stvarajući stisnut ili napet zvuk. Liječenje kirurgijom pokazalo se uspješnom metodom. Injekcije botulinum toksina u mišiće grkljana pruža privremeno poboljšanje.

U abduktorskoj spastičnoj disfoniji, grčevi uzrokuju otvaranje glasnica predaleko, zbog čega glas zvuči slab i dahtav. Injekcije botulinskog toksina u specifične mišiće grkljana pružaju privremeno poboljšanje. Kirurgija nije od pomoći.