Meditacija

Autor: Denise Millstine, MD
Urednik sekcije: Ivan Bekavac, dr. med.
Prijevod: Mario Mašić, dr. med.

U meditaciji, tipu tehnike uma i tijela, osobe reguliraju svoju pozornost i usredotočuju se na određene aspekte unutarnjeg proživljavanja ili vanjskih podražaja. Meditacija obično podrazumijeva sjedenje ili mirno ležanje, često zatvorenih očiju. Ponekad meditacija uključuje ponavljanje fraze (mantre) namijenjene osobi da se usredotoči. Transcendentalna meditacija i meditacija svijesti su znanstveno proučavane. (Vidi Pregled integrativne, komplementarne i alternativne medicine.)

Većina meditacijskih praksi razvijena je unutar religijskog ili duhovnog konteksta i kao njihov krajnji cilj postavlja određenu vrstu duhovnog rasta, osobne transformacije ili transcendentalnog iskustva. Međutim, kao intervencija u zdravstvu, meditacija može biti učinkovita bez obzira na kulturnu ili vjersku pozadinu ljudi.

Medicinska uporaba

Dokazano je da meditacija nudi brojne zdravstvene prednosti, uključujući ublažavanje sljedećih simptoma:

  • Stres, tjeskoba ili depresija

  • Nesanica

  • Bol

  • Simptomi kroničnih bolesti poput karcinoma

Meditacija povoljno djeluje na moždanu aktivnost. Meditacija izaziva fizičku relaksaciju, mentalnu smirenost i povoljna emocionalna stanja kao što su ljubaznost i smirenost.

Pokazalo se da meditacija blagotvorno djeluje na srce i krvne žile (kardiovaskularne funkcije). American Heart Association podržala je uporabu meditacije kao nisko rizične intervencije s niskim troškovima u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Istodobno, snaga dokaza za povoljan učinak meditacije je niske kvalitete i potrebna su daljnja istraživanja.

Meditacija blagotvorno smanjuje stres i poboljšava opće stanje organizma. Proučava se uloga meditacije u kroničnim medicinskim stanjima, uključujući bol i neurološke poremećaje (na primjer, Parkinsonova bolest).

Više informacija

  • Nacionalni centar za komplementarno i integrativno zdravlje (NCCIH): Meditation