Višestruke prirođene kontrakture

Autor: Simeon A. Boyadjiev Boyd, MD
Urednik sekcije: prof. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: dr. sc. Slaven Abdović, dr. med.

Višestruke prirođene kontrakture su obilježene različitim stanjima koje uključuju ograničeno kretanje zglobova.

Bilo koje stanje koje narušava kretanje djeteta u maternici može rezultirati višestrukim prirođenim kontrakturama. Ti uzroci mogu biti:

Više od 35 genetskih poremećaja (kao što su spinalna mišićna atrofija tip 1 i trisomija18) su povezani s višestrukim prirođenim kontrakturama.

Kod dojenčadi s višestrukim prirođenim kontrakturama broj zglobova je zakrivljen i ukočen te se stoga ne može saviti. Mnoga djeca imaju oslabljene mišiće. Ponekad su oštećeni živci koji pomiču kosti u zahvaćenim zglobovima. Dojenčad s višestrukim prirođenim kontrakturama također mogu imati dislocirane bokove, koljena ili laktove.

Djeca rođena s višestrukim prirođenim kontrakturama obično razvijaju relativno normalnu inteligenciju, osim kada je bolest udružena s poremajem ili sindromom koji utječe na inteligenciju. Liječnici nastoje promaći specifičan uzrok bolesti tako da roditelji znaju dugoročne posljedice i mogu dobiti genetsko savjetovanje.

Kretanje zglobova može se poboljšati fizikalnom terapijom i stavljanjem udova u gips. Nekada je potrebna operacija radi oslobađanja kostiju iz vezanog tkiva i omogućavanja normalnog kretanja zgloba.

(Vidi također Uvod u defekte lica, kostiju, zglobova i mišića.)