Pregled limfoma

Autor: Thomas E. Witzig, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Petar Gaćina, dr. med.
Prijevod: Sabina Novaković Coha, dr. med.

Limfomi su tumori limfocita, koji se nalaze u limfnom sustavu i krvotvornim organima.

Limfomi su rak specifične vrste bijelih krvnih stanica poznatih kao limfociti. Ove stanice pomažu u borbi protiv infekcija. Limfomi se mogu razviti iz B ili T limfocita. T limfociti su važni u reguliranju imunološkog sustava i borbi protiv virusnih infekcija. B limfociti proizvode protutijela.

Limfociti se kreću po svim dijelovima tijela kroz krvotok i kroz mrežu tubularnih kanala zvanih limfne žile. Po cijeloj mreži limfnih žila raštrkani su limfni čvorovi, u kojima se nalaze limfociti. Limfociti koji postaju kancerogeni (stanice limfoma) mogu ostati ograničeni na jedan limfni čvor ili se mogu proširiti na koštanu srž, krv, slezenu ili gotovo bilo koji drugi organ.

Dvije glavne vrste limfoma su

Ne-Hodgkinovi limfomi češći su od Hodgkinovog limfoma. Burkittov limfom i kožni T-stanični limfom (CTCL) su podtipovi ne-Hodgkinovog limfoma.

Limfni sustav: Pomoć u obrani od infekcije

Limfni sustav je uz timus, koštanu srž, slezenu, tonzile, slijepo crijevo i Peyer u tankom crijevu vitalni dio imunološkog sustava.

Limfni sustav je mreža limfnih čvorova povezanih limfnim žilama. Ovaj sustav prenosi limfu u cijelom tijelu.

Limfa se tvori od tekućine koja prolazi kroz tanke stijenke kapilara u tjelesna tkiva. Ova tekućina sadrži kisik, proteine i druge hranjive tvari koje hrane tkiva. Dio te tekućine ponovno ulazi u kapilare, a dio ulazi u limfne žile (postaje limfa). Male limfne žile povezuju se s većim i na kraju formiraju torakalni vod. Torakalni vod je najveća limfna žila. Spaja se s subklavijskom venom i tako vraća limfu u krvotok.

Limfa također prenosi strane tvari u limfne žile i limfne organe za odlaganje (kao što su bakterije), stanice raka i mrtve ili oštećene stanice. Limfa sadrži mnogo bijelih krvnih stanica.

Sve tvari koje transportira limfa prolaze kroz barem jedan limfni čvor, gdje se strane tvari mogu filtrirati i uništiti prije nego što se tekućina vrati u krvotok. U limfnim čvorovima, bijele krvne stanice mogu se sakupljati, djelovati međusobno i s antigenima te generirati imunološki odgovor na strane tvari. Limfni čvorovi sadrže mrežicu tkiva koja je čvrsto upakirana s B stanicama, T stanicama, dendritskim stanicama i makrofagima. Štetni mikroorganizmi se filtriraju kroz mrežu, zatim identificiraju i bivaju napadnutima od strane B stanica i T stanica.

Limfni čvorovi su često grupirani u područjima gdje se limfne žile odvajaju, kao što su vrat, pazuh i prepone.

Više informacija

  • Leukemia & Lymphoma Society