Briga o sebi tijekom trudnoće

Autor: Raul Artal-Mittelmark, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Natalija Mihovilić, dr. med.

Trudnica može učiniti mnogo oko brige za sebe tijekom trudnoće. Ako ima bilo kakvih pitanja o prehrani, uporabi lijekova ili prehrambenih dodataka, tjelesnoj aktivnosti i seksualnom odnosu tijekom trudnoće, može razgovarati sa svojim liječnikom ili drugim zdravstvenim djelatnikom.

Prehrana i težina

Tijekom trudnoće, ženina prehrana mora biti adekvatna i hranjiva. Ako ne konzumira dovoljno hranjivih tvari za sebe i fetus, hranjive tvari najprije idu nahraniti fetus. Međutim, dodavanjem oko 250 kalorija u dnevnu prehranu obično osigurava dovoljno hrane za oboje. Većina dodatnih kalorija trebaju biti proteini. Dijeta mora biti uravnotežena i uključivati svježe voće, žitarice i povrće. Dobar su izbor žitarice s visokim udjelom vlakana i niskom razinom šećera. Plodovi mora sadrže hranjive tvari koje su važne za rast i razvoj fetusa. Međutim, trudnice bi trebale birati morske plodove s niskom razinom žive. Vidi Živa u plodovima mora za više informacija.

U Sjedinjenim Američkim Državama, većina žena dobiva dovoljno soli u svojoj prehrani, bez dodavanja soli u hranu za stolom. Komercijalno pripremljena hrana često sadrži prekomjerne količine soli i treba je konzulirati umjereno.

Dijete za mršavljenje tijekom trudnoće se ne preporučuju, čak ni pretilim ženama, jer je određeni porast tjelesne težine neophodan za normalan razvoj ploda. Dijeta smanjuje opskrbu fetusa hranjivim tvarima.

Koliko težine žena treba dobiti tijekom trudnoće ovisi o njezinom indeksu tjelesne mase (ITM) prije trudnoće. ITM je težina u kilogramima podijeljena s visinom u metrima na kvadrat i koristi se za utvrđivanje je li težina za visinu normalna. Žene s visokim indeksom tjelesne mase trebale bi dobiti manje na težini tijekom trudnoće nego one s ITM klasificiranim kao normalan ili pothranjen. Žena prosječne veličine trebala bi dobiti oko 11.5- 16 kg tijekom trudnoće.

Dobivanjem previše kilograma skladišti se mast u ženi i fetusu. Budući da je kontroliranje dobivanja na težini kasnije u trudnoći teže, žena treba pokušati izbjeći dobivanje previše kilograma tijekom prvih mjeseci. Međutim, ne dobivanje na težini može ometati rast i razvoj fetusa. Tijekom prvog tromjesečja (od 0 do 12 tjedana trudnoće), ukupni prirast težine za većinu žena trebao bi biti između 0,5 i 2 kg.

Ponekad trudnica dobiva na težini jer zadržava tekućinu. Tekućina se može zadržavati kasnije u trudnoći jer, kada leži ravno, povećana maternica ometa protok krvi od nogu do srca. Ležanje na jednoj strani, po mogućnosti na lijevoj strani, 30 do 45 minuta 2 ili 3 puta dnevno može olakšati ovaj problem. Nošenje elastičnih potpornih čarapa može također pomoći.

Lijekovi i dodaci prehrani

Općenito, najbolje je izbjegavati lijekove tijekom trudnoće. Međutim, ponekad se lijekovi moraju koristiti. Trudnica treba provjeriti sa svojim liječnikom prije uzimanja bilo kojeg lijeka - uključujući lijekove bez recepta, poput aspirina ili ljekovitog bilja - osobito tijekom prva 3 mjeseca.

Trudnoća udvostručuje potrebnu količinu željeza. Većina trudnica treba dodatak željeza, jer prosječna žena ne asporbira dovoljno željeza iz hrane kako bi udovoljila zahtjevima trudnoće. Ako žena ima anemiju ili razvija anemiju tijekom trudnoće, možda će trebati uzeti veću dozu željeza nego druge trudnice. Dodaci željeza mogu uzrokovati blagi želučani poremećaj i zatvor.

Sve trudnice bi trebale uzimati dodatak prehrani koji sadrži 400 mikrograma folata (folna kiselina) svaki dan, iako neki stručnjaci preporučuju malo veće količine, poput 600 ili 800 mikrograma. Takve doze su često dostupne u bezreceptnim proizvodima, kao što su multivitamini. U idealnom slučaju, dodavanje folata treba početi prije trudnoće. Nedostatak folata povećava rizik od rađanja djeteta s oštećenjem mozga ili leđne moždine (defekt neuralne cijevi), kao što je spina bifida. Žene koje su rodile dijete s defektom neuralne cijevi trebale bi uzeti 4.000 mikrograma folata - mnogo veću količinu nego što se obično preporučuje. Doze od 1.000 mikrograma ili više zahtijevaju recept. Za većinu drugih žena, čak i onih s nedostatkom folata, dovoljna je količina folata u standardnom prenatalnom vitaminu.

Većina liječnika trudnicama preporučuje svakodnevno uzimanje prenatalnog vitamina koji sadrži željezo i folate, čak i ako je njihova prehrana adekvatna.

Tjelesna aktivnost

Mnoge trudnice su zabrinute zbog prilagođavanja svojih aktivnosti. Međutim, većina žena može nastaviti svoje uobičajene aktivnosti i vježbe tijekom trudnoće. Blagi naporni sportovi, poput plivanja i brzog hoda, dobar su izbor. Energične aktivnosti, kao što su trčanje i jahanje, također su moguće ako se rade oprezno kako bi se izbjegla ozljeda, posebno trbuha. Kontaktne sportove treba izbjegavati.

Spolni odnos

Seksualna želja može se povećati ili smanjiti tijekom trudnoće. Spolni odnos je siguran tijekom cijele trudnoće osim ako žena ima vaginalno krvarenje, bol, otjecanje amnionske tekućine ili kontrakcije maternice. U takvim slučajevima treba izbjegavati spolni odnos.

Priprema za dojenje

Tijekom trudnoće žene koje planiraju dojiti ne moraju ništa učiniti kako bi pripremile svoje bradavice za dojenje. Ručno izražavanje tekućine iz dojke prije poroda može dovesti do infekcije dojke (mastitisa) ili čak prijevremenog poroda. Tijelo priprema areolu i bradavicu za dojenje izlučivanjem lubrikanta za zaštitu površine. Ovaj lubrikant se ne smije trljati.

Promatranje i razgovor sa ženama koje su uspješno dojile može biti poučno i ohrabrujuće.

Putovanja tijekom trudnoće

Najsigurnije vrijeme za putovanje tijekom trudnoće je između 14. i 28. tjedna. Vrijeme putovanja ne smije prelaziti 6 sati dnevno. Žene mogu dobiti korisne savjete i informacije o putovanju od svog liječnika, pa je s liječnikom dobro razgovarati o planovima za putovanje.

Kada putuju automobilom, zrakoplovom ili drugim vozilom, trudnice uvijek trebaju nositi sigurnosni pojas. Postavljanje pojasa preko kukova i ispod povećanog trbuha i postavljanje ramenog pojasa između grudi može pomoći udobnijem nošenju sigurnosnih pojaseva. Pojasevi trebaju biti prikladni, ali ne neugodno zategnuti.

Tijekom bilo koje vrste putovanja, trudnice bi povremeno trebale istezati i uspravljati svoje noge i gležnjeve. Putovanje zrakoplovom je sigurno do 36. tjedna. Primarni razlog za ovo ograničenje na 36 tjedana je rizik od porođaja i porođaja u nepoznatom okruženju.