Kontinuirana ambulantna elektrokardiografija

Autori: Michael J. Shea, MD
Thomas Cascino, MD, MSc
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Diana Delić-Brkljačić, dr. med. i prof. dr. sc.Marko Boban dr. med.
Prijevod: Petra Radić dr. med.

Standardni elektrokardiograf (EKG) bilježi električne aktivnosti srca na samo nekoliko sekundi. Abnormalni srčani ritmovi i neadekvatan dotok krvi u srčani mišić mogu se pojaviti samo kratko ili nepredvidivo u EKG zapisu. Da bi otkrili takve probleme, liječnici mogu koristiti kontinuiranu ambulantnu elektrokardiografiju (EKG), u kojoj se EKG bilježi kontinuirano 24 do 48 sati dok se osoba bavi normalnim dnevnim aktivnostima. Liječnici također mogu koristiti elektrokardiografiju zasnovanu na događajima (EKG), u kojoj se EKG neprekidno prati do mjesec dana, ali se bilježi samo u unaprijed određenom vremenskom okviru (obično nekoliko sekundi do minuta) neposredno prije i nakon aktiviranja monitora ili kada uređaj detektira nenormalan srčani ritam. (Vidi također Elektrokardiografija.)

Holter monitor je mali monitor pričvršćen na remen koji se stavlja osobi na rame, oko vrata ili oko zapešća. Elektrode su pričvršćene na prsni koš osobe i bilježe aktivnost srca. Ovaj tip monitora je bezbolan i nosi se 24 do 48 sati.

Monitor detektira električnu aktivnost srca putem elektroda pričvršćenih na prsima i bilježi EKG. Dok nosi monitor, osoba u dnevniku bilježi vrijeme i vrstu simptoma. Nakon toga, EKG se provodi kroz računalo, koje analizira brzinu i ritam srca, traži promjene u električnoj aktivnosti koje bi mogle ukazivati na neadekvatan dotok krvi u srčani mišić, te bilježi svaki otkucaj srca tijekom 24 sata. Simptomi zabilježeni u dnevniku mogu se zatim provjeriti u odnosu na bilo kakve promjene u EKG-u kako bi se utvrdilo je li aritmija uzrok simptoma.

Ako je potrebno, EKG se može prenijeti telefonom na računalo u bolnici ili u ordinaciju za trenutačno čitanje čim se pojave simptomi.

Novija opcija za kontinuirano snimanje EKG-a je mali jednokratni bežični monitor koji se nosi na prsima do 2 tjedna. Budući da je mnogo manji od holter monitora i ne zahtijeva višestruke žičane vodove koji se postavljaju na prsa, ljudima će biti lakše nositi duže vrijeme. Međutim, uređaj je skuplji od holter monitora.

Monitor događaja koristi se kada se osoba mora pratiti dulje od 48 sata. Sličan je holter monitoru, ali snima samo kada ga korisnik aktivira - to jest, kada se pojave simptomi - pritiskom na gumb na uređaju.

Ako se simptomi pojavljuju tako rijetko da se ne mogu uhvatiti tijekom 24-satnog praćenja, monitor događaja može se staviti pod kožu do godinu dana. Za aktiviranje ovog monitora koristi se mali magnet. Ove se vrste implantabilnih monitora događaja nazivaju implantabilni snimači petlje i mogu potrajati nekoliko godina prije nego što bateriju treba zamijeniti.