Pika

Autori: Evelyn Attia, MD
B. Timothy Walsh, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Tomislav Franić, dr. med.
Prijevod: Paula Marinović, dr. med.

Pika je poremećaj hranjenja koji karakterizira redovito jedenje stvari koje nisu hrana.

  • Obično ono što jedu osobe koje pate od pike im ne šteti, ali ponekad im može uzrokovati komplikacije, kao što su blokade u probavnom traktu ili trovanje olovom.

  • Dijagnoza pike postavljav se kada osoba starija od 2 godine jede stvari koje nisu hrana unazad mjesec dana ili više.

  • Tehnike bihevioralne modifikacije mogu biti od pomoći, ali nema puno saznanja o specifičnim načinima liječenja pike.

  • Nutritivni nedostaci i druge komplikacije liječe se prema potrebi.

Osobe s pikom redovito jedu stvari koje nisu hrana (poput papira, gline, prljavštine ili kose). Za djecu mlađu od 2 godine ovo se ponašanje smatra normalnom razvojnom fazom. Djeca te dobi često stavljaju razne stvari u usta te ih ponekad i jedu. Pika se također može pojaviti tijekom trudnoće.

U nekim dijelovima svijeta jesti stvari koje nisu hrana dio je kulturne tradicije, kao što su narodna medicina, vjerski obredi ili uobičajena praksa. Na primjer, ljudi u Georgia Piedmontu redovito jedu glinu.

Ono što jedu osobe koje pate od pike im obično ne uzrokuje smetnje. Ponekad se mogu javiti komplikacije zbog nečeg što su pojeli, kao što je zatvor, blokade u probavnom traktu, trovanje olovom zbog jedenja komadića boje za zidove ili parazitske infekcije od jedenja prljavštine.

Sama pika rijetko ometa socijalno funkcioniranje, ali se često javlja u osoba s drugim psihičkim poremećajima koji ometaju socijalno funkcioniranje. Ti poremećaji uključuju autizam, intelektualne poteškoće i shizofreniju

Dijagnoza

  • Liječnička procjena

  • Pretrage za provjeru mogućih komplikacija

Dijagnoza pike postavlja se na temelju onoga što osoba jede.

Pika se dijagnosticira kada osoba jede stvari koje nisu hrana unazad mjesec dana ili duže. Dijagnoza ovog poremećaja ne postavlja se kod djece mlađe od 2 godine jer se u tim godinama konzumacija takvih stvari smatra dijelom normalnog razvoja. Također se ne dijagnosticira kada je jedenje takvih stvari dio kulture kojoj osoba pripada.

Ako liječnici posumnjaju na ovaj poremećaj, procjenjuju prehrambeni status, provjeravaju eventualni gubitak tjelesne težine i nutritivne deficijencije.

Dijagnoza pike se katkad postavlja kada osoba ima simptome blokade u probavnom traktu (kao što su teški grčevi ili zatvor) ili trovanje olovom s kojima se javi u hitnu službu ili kod svojeg liječnika.

Da bi se provjerila blokada u probavnom traktu učini se rentgen abdomena..

Mogu se učiniti i krvne pretrage kako bi potvrdili eventualno trovanje olovom ili analiza stolice za dokazivanje parazitske infekcije.

Liječenje

  • Modifikacija ponašanja

  • Liječenje nutritivne deficijencije i drugih komplikacija

Tehnike modifikacije ponašanja mogu biti od pomoći, no nisu poznate metode liječenja specifične za ovaj poremećaj. Tehnike promjene ponašanja pomažu bolesnicima da se odviknu nepoželjnih ponašanja dok uče poželjno ponašanje.

Liječe su nutritivne deficijencije i druge komplikacije. Blokade u probavnom traktu mogu zahtijevati operaciju.

Pika može trajati nekoliko mjeseci, a zatim nestaje sama od sebe, osobito kod djece.