Unutarnji ženski genitalni organi

Autori: Jennifer Knudtson, MD
Jessica E. McLaughlin, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Katarina Ercegovac, dr. med.

Unutarnji genitalni organi tvore put (genitalni trakt). Ovaj se put sastoji od sljedećeg:

  • Rodnica (dio rodnog kanala) gdje se sperma odlaže i iz koje se pojavljuje dijete prilikom poroda

  • Maternica gdje se embrij razvija u fetus

  • Falopijeve cijevi (jajovodi) gdje sperma oplođuje jajnu stanicu

  • Jajnici koji proizvode i oslobađaju jajne stanice

Sperma može putovati uzduž trakta i jajne stanice niz trakt.

Himen je mukozna membrana smještena na početku genitalnoga trakta odmah unutar otvora rodnice (vidi sliku Vanjski ženski genitalni organi). U djevica himen obično okružuje otvor kao uski prsten, ali može i u potpunosti pokriti otvor. Himen pomaže u zaštiti genitalnog trakta ali njegovo prisustvo nije potrebno za zdravlje. Može puknuti pri prvom pokušaju spolnog odnosa ili može biti toliko mekan i popustljiv da se i ne dogodi puknuće. Do oštećenja himena također može doći tijekom vježbanja ili umetanja tampona ili dijafragme. Oštećenja obično uzrokuju blago krvarenje. Kod žena koje su imale spolni odnos himen može biti neprimjetan ili se može sastojati od malih tragova tkiva oko otvora rodnice.

Rodnica

Rodnica je cjevast, mišićni ali elastičan organ dužine 10 do 13 centimetara u odrasle žene. Povezuje vanjske spolne organe sa maternicom. Rodnica je organ spolnog odnosa kod žena. Pri čemu kopulira sa penisom. Služi kao prolaz za spermu do jajne stanice kao i za izlaz menstrualnoga krvarenja i ploda.

U normalnome stanju rodnica nije prostran prostor osim u slučaju rastezanja - npr. tijekom pregleda, spolnog odnosa ili poroda. Donja trećina rodnica okružena je elastičnim mišićima koji kontroliraju promjer otvora. Ti se mišići ritmički i nesvjesno kontrahiraju tijekom orgazma.

Rodnica je obložena sluznicom koju vlaže tekućina koje stvaraju stanice na njenoj površini kao i izlučevine iz žlijezda cerviksa (donjega dijela maternice). Mala količina tih tekućina može izaći van kao jasan ili mliječno bijeli vaginalni iscjedak što je normalno. Tijekom reproduktivnih godina žene sluznica rodnice ima nabore i bore. Prije puberteta i nakon menopauze površina je glatka.

Maternica i vrat maternice

Maternica je debeli, mišićni, kruškoliki organ smješten u sredini zdjelice iza mjehura, a ispred rektuma. Maternica je usidrena u položaju sa nekoliko ligamenata. Glavna funkcija maternice je održavanje fetusa koji se razvija.

Maternica se sastoji od sljedećeg:

  • Vrat maternice

  • Tijelo (korpus)

Cerviks je donji dio maternice koji se izbočuje u gornji dio rodnice. Može se vidjeti tijekom ginekološkog pregleda. Cerviks je poput rodnice obložen sluznicom koja je za razliku od rodnice glatka.

Sperma ulazi dok menstrualna krv izlazi iz maternice kroz kanal u cerviksu (cervikalni kanal). Kanal grlića maternice je obično uzak ali se širi tijekom porođaja kako bi dopustilo prolazak djeteta.

Cerviks je obično dobra barijera protiv bakterija, osim u vrijeme kada jajnici oslobađaju jajne stanice (ovulacija), tijekom menstruacije ili tijekom porođaja. Bakterije koje uzrokuju spolno prenosive bolesti mogu ući u maternicu kroz vrat maternice tijekom spolnog odnosa.

Stijenka cervikalnog kanala je ispunjena žlijezdama koje luče sluz. Ta sluz je gusta i nepodobna za spermu sve do neposredno prije ovulacije. Potom, neposredno prije ovulacije, sluz postaje bistra i elastična (jer se povećava razina hormona estrogena). Kao rezultat toga sperma se može kretati kroz sluz u maternicu do jajovoda gdje se može obaviti oplodnja. U to vrijeme žlijezde cerviksa koje izlučuju sluz mogu održavati spermu vitalnom do oko 5 dana, a povremeno i nešto dulje. Ta se sperma kasnije može pomicati kroz korpus u jajovode kako bi oplodila jajnu stanicu. Gotovo sve trudnoće proizlaze iz odnosa koji se dogodio tijekom 3 dana prije ovulacije. Međutim, trudnoća je ponekad i rezultat spolnog odnosa koji se dogodio do 6 dana prije ovulacije ili tijekom 3 dana nakon ovulacije. Kod nekih žena vrijeme između menstruacije i ovulacije varira od mjeseca do mjeseca. Zbog toga se trudnoća može pojaviti u različito vrijeme tijekom menstrualnog ciklusa.

Tijelo maternice koje je mišićno može se proširiti kako bi se prilagodio rastućem fetusu. Njegovi se mišićni zidovi tijekom trudova kontrahiraju kako bi porodili dijete kroz cerviks i rodnicu. Tijekom reproduktivnih godina korpus je dvostruko dulji od cerviksa. Nakon menopauze nastupa obrnuto stanje.

Kao dio ženskog reproduktivnog ciklusa (koji obično traje oko mjesec dana) sluznica korpusa (endometrij) zadeblja. Ako žena ne zatrudni tijekom tog ciklusa većina endometrija se odljušti i dolazi do krvarenja što rezultira menstruacijom.

Jajovodi

Dva jajovoda, koji su dugački oko 10 do 13 centimetara, protežu se od gornjih rubova maternice prema jajnicima. Jajovodi i jajnici nisu izravno povezani. Umjesto toga, kraj svakoga jajovoda završava ljevkastim oblikom s nastavcima koji sliče prstima (fimbrije). Kada se jajna stanica oslobodi iz jajnika fimbrije ju vode u relativno veliki otvor jajovoda.

Jajovodi su obloženi sićušnim, vlasastim izdancima (cilijama). Cilije i mišići u zidu cijevi usmjeruju jajnu stanicu dalje kroz jajovod do maternice. Jajovod je uobičajeno mjesto oplodnje jajne stanice i spermija.

Jajnici

Jajnici su obično biserne boje, duguljasti i veličine oraha. Povezani su sa maternicom pomoću ligamenata. Osim proizvodnje ženskih spolnih hormona (estrogena i progesterona) i muških spolnih hormona, jajnici proizvode i oslobađaju jajne stanice. Stanice jajašca koje se razvijaju (oocite) nalaze se u šupljinama (folikulima) ispunjenim tekućinom u samome zidu jajnika. Svaki folikul sadrži jednu oocitu.