Hemoroidi

Autor: Parswa Ansari, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Filip Brusić, dr. med.

Hemoroidi su proširene, uvijene vene koje se nalaze u stijenkama donjeg dijela rektuma i anusa.

 • Otekle vene su uzrokovane povećanjem tlaka.

 • Kvrge se formiraju unutar ili izvan anusa, što može uzrokovati bol ili krvarenje.

 • Dijagnoza se temelji na pregledu anusa i rektuma anoskopom, sigmoidoskopom ili kolonoskopom.

 • Većina simptoma hemoroida nestaje bez liječenja, ali vlakna, omekšivači stolice i sitz (sjedeće) kupke mogu pomoći u njihovom popuštanju.

 • Neki hemoroidi se liječe podvezivanjem gumenom trakom, injekcijskom skleroterapijom, infracrvenom fotokoagulacijom, a ponekad i operacijom.

Rektum je dio crijeva koji se nalazi prije anusa. U rektumu se stolica zadržava prije izbacivanja iz crijeva kroz anus. Anus je otvor na kraju probavnog sustava kroz koji se stolica izbacuje iz tijela. (Vidi također Pregled Anusa i rektuma.)

Probavni sustav
 

Hemoroidi se pojavljuju kada vene u donjem dijelu rektumu ili anusu postanu uvećane.

Unutarnji hemoroidi su hemoroidi koji se formiraju iznad spoja između anusa i rektuma (anorektalni spoj).

Vanjski hemoroidi su hemoroidi koji se formiraju ispod anorektalnog spoja.

I unutarnji i vanjski hemoroidi mogu ostati u anusu ili izbočiti izvan anusa.

Uzroci

Povećani tlak u venama anorektalnog područja dovodi do hemoroida. Taj tlak može biti posljedica trudnoće, čestog dizanja teških tereta ili ponavljanih naprezanja tijekom pražnjenja crijeva. Zatvor može pridonijeti naprezanju.

Simptomi

Vanjski hemoroidi oblikuju kvržicu na anusu. Ako nastane ugrušak (trombozirani vanjski hemoroidi), kvržica postaje veća i bolnija te je otečenija od hemoroida u kojima se ne formira ugrušak.

Unutarnja hemoroidi često ne uzrokuju vidljivu kvržicu ili bol, ali mogu krvariti. Krvarenje iz unutarnjih hemoroida obično tijekom stolice, uzrokujući krvavu stolicu ili toaletni papir. Krv može obojiti vodu u WC školjci crvenom bojom. Međutim, količina krvi je obično mala, a hemoroidi rijetko dovode do ozbiljnog gubitka krvi ili anemije.

Hemoroidi mogu izbaciti sluz i stvoriti osjećaj da rektum nije potpuno ispražnjen nakon stolice. Svrbež analnog područja (analni svrbež ili pruritus anusa) obično nije simptom hemeroida, ali svrbež se može javiti ako hemeroidi otežavaju pravilno čišćenje analnog područja.

Komplikacije hemoroida

Hemoroidi se mogu upaliti ili trombozirati. Unutarnji hemoroidi mogu krvariti.

Dijagnoza

 • Pregled liječnika

 • Anoskopija

 • Ponekad sigmoidoskopija ili kolonoskopija

Liječnik može odmah dijagnosticirati otečene i bolne hemoroide pregledom anusa i rektuma.

Anoskopom (kratka, kruta cijev koja se koristi za pregled rektuma) se pregledavaju bezbolni ili krvareći hemoroidi. Ljudi koji imaju krvarenje iz rektuma mogu zahtijevati sigmoidoskopiju ili kolonoskopiju (vidi Endoskopija) kako bi se isključilo ozbiljnije stanje, kao što je tumor.

Liječenje

 • Omekšivači stolice i sitz (sjedeće) kupke

 • U slučaju tromboziranih hemoroida, uklanjanje ugrušaka

 • U slučaju unutarnjih hemoroida, ubrizgavanje skleroterapije, podvezivanje gumenom trakom ili infracrvena fotokoagulacija

 • Ponekad kirurško uklanjanje

Obično, hemoroidi ne zahtijevaju liječenje osim ako ne uzrokuju simptome. Uzimanje omekšivača stolice ili uzimanje dodatnih vlakana (kao što je psyllium) može olakšati naprezanje pražnjenja crijeva. Simptomi hemoroida ponekad se mogu ublažiti namakanjem anusa u toploj vodi u postupku poznatom kao sitz kupka. Namakanje se provodi čučanjem ili sjedenjem od 10 do 15 minuta u djelomično ispunjenoj kadi ili korištenjem posude napunjene s toplom (ne vrućom) vodom stavljenom na WC školjku ili komodu.

Kod vanjskih tromboziranih hemoroida, osobito onih koji uzrokuju jaku bol, liječnik može ubrizgati lokalni anestetik da bi područje utrnulo te zarezati i izvaditi krvni ugrušak ili hemoroid, što ponekad brže ublažava bol.

Uzimanje paracetamola ili nesteroidnih antireumatika (NSAID) može pomoći u ublažavanju boli tromboziranog hemoroida. Lokalne anestezijske kreme ili oblozi lijeske također mogu pomoći. Bol i oteklina se obično smanjuju nakon kratkog vremena, a ugrušci nestaju tijekom 4 do 6 tjedana.

Kod krvarećih unutarnjih hemoroida, liječnik može ubrizgati tvar koja uzrokuje stvaranje ožiljnog tkiva i time uništavanje hemoroida. Ovaj se postupak naziva injekcijska skleroterapija. Alternativa injekcijskoj skleroterapiji je infracrvena fotokoagulacija. Tijekom ovog postupka, infracrveno svjetlo se koristi za liječenje krvarećih hemoroida.

Veliki unutarnji hemoroidi i one koji ne reagiraju na ubrizgavanje skleroterapije mogu se podvezati gumenim trakama (postupak koji se zove podvezivanje gumenim trakama). Podvezivanje uzrokuje da isušivanje hemoroida koji zatim bezbolno otpadnu. Podvezuje se jedan hemoroid svaka 2 tjedna.

Podvezivanje hemoroida

Neki unutarnji hemoroidi se uklanjaju tako da ih se podveže gumenim trakama u ambulantnom postupku koji se zove podvezivanje gumenom trakom. Instrument koji se upotrebljava (ligator) sastoji se od pinceta okruženih cilindrom s gumenim trakama veličine 0.5 cm smještenim na jednom kraju. Ligator se umetne u anus pomoću anoskopa (kratka, kruta cijev za gledanje), a hemoroidi se hvataju pomoću pinceta. Cilindar sklizne preko pinceta i hemoroida, gurajući gumene trake s cilindra i oko baze hemoroida. Gumene trake prekidaju dotok krvi iz hemoroida, koji se za nekoliko dana bezbolno osuši. Podvezuje se jedan hemoroid svaka 2 tjedna. Može biti potrebno nekoliko tretmana. Ponekad se više hemoroida može podvezati u jednom posjetu.

Kirurškom uklanjanju hemoroida se pristupa ako drugi tretmani ne uspiju. Međutim, operacija uklanjanja hemoroida (koju nazivamo hemoroidektomija) može rezultirati jakom boli, kao i retencijom (zadržavanjem) urina i zatvorom. Druga tehnika se naziva kružna hemoroidopeksija, u kojoj se koristi kružni kirurški stapler (za postavljanje malih metalnih kopča). Ova tehnika uzrokuje manje boli nakon postupka, ali može rezultirati većom stopom komplikacija nego konvencionalne kirurške hemoroidektomije, a hemoroidi se mogu ponovno javiti.

Ostale metode za uklanjanje unutarnjih hemoroida, kao što je Dopplerom vođeno podvezivanje hemoroidalnih arterija, se iskušavaju. Ovom metodom, hemoroidalne arterije se identificiraju pomoću ultrazvuka i podvezuju šavom, smanjujući tako dotok krvi u hemoroide.

Postupci u kojim se koristi laser, sonde za smrzavanje ili električna struja (elektrokoagulacija) nisu odobrene. Podvezivanje gumenim trakama još uvijek je standard u liječenju.