Cijanoza

Autor: Rebecca Dezube, MD, MHS
Urednik sekcije: Željko Ivančević, dr. med.
Prijevod: Željko Ivančević, dr. med.

Cijanoza je plavkasta (plavoljubičasta) boja kože koja nastaje zbog nedovoljne količine kisika u krvi.

Cijanoza nastaje kada krv siromašna kisikom (deoksigenirana), koja je plavkaste boje, a ne crvene, cirkulira kroz kožu. Cijanoza može biti posljedica brojnih vrsta teških bolesti pluća ili srca zbog kojih je razina kisika u krvi niska. Može nastati i zbog određenih malformacija krvnih žila i srca koje omogućuju protok krvi izravno u srce, a da pritom ne prođe kroz zračne mjehuriće u plućima (alveole) gdje se kisik izvlači iz zraka. Ovaj nenormalan smjer protoka krvi naziva se šant.

Kad postoji šant, krv iz tjelesnih vena, koja je siromašna kisikom, može teči izravno u krvne žile koje vraćaju krv iz pluća u lijevu stranu srca ili izravno u lijevu stranu samog srca. Krv siromašna kisikom zatim se izbacuje u tijelo da cirkulira kroz kožu i druga tkiva.

Količina kisika u krvi može se odrediti pulsnom oksimetrijom, tako da se senzor pričvrsti na prst ili ušku, ili se može izravno izmjeriti analizom plinova arterijske krvi. Za otkrivanje uzroka smanjenja kisika u krvi i posljedične cijanoze potrebno je uraditi rendgenski snimak pluća, ehokardiografiju (UZ srca), kateterizaciju srca, testove za ispitivanje plućne funkcije, a ponekad i druge pretrage.

Oksigenoterapija često je prvi tretman koji se primjenjuje, i to na sličan način kao i za druga stanja u kojima je razina kisika u krvi niska. Brojne malformacije koje su prouzročile nastanak šanta mogu se liječiti kirurški (operativnim zahvatom) ili drugim postupcima.